Vraćanje na staro

SDA traži novu podjelu Mostara na općine

sda
Zoran Grizelj
06.03.2012.
u 09:53

SDA je godinama branio nametnuti Statut Mostara, da bi Tihić jučer rekao kako je statut loš i da mu trebaju promjene

Predsjedništvo SDA jučer je održalo sjednicu Predsjedništva stranke u Mostaru na kojoj je zaključeno kako je SDA uvijek bio za poštivanje odluka Ustavnog suda. -Mi ćemo političkim dogovorom tragati za konačnim rješenjima za Mostar na principima prijelaznog Statuta Mostara s više općina, rekao je jučer nakon petosatne sjednice predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Traže podjele

To bi znači kako SDA praktično traži podjelu Mostara na općine, odnosno, na rješenja koja je u ovaj grad donio Hans Koschnick i koja su se pokazala kao loša. I dok je SDA godinama tvrdio kako je Statut Mostara, koji je nametnuo Paddy Ashdown, dobro rješenje za ovaj grad, Tihić je jučer izjavio kako Ashdownov statut treba mijenjati, te kako upravo ovaj akt blokira razvoj Mostara. Hrvatski predstavnici već godinama traže promjenu statuta, ali nikada u bošnjačkim strankama, prvenstveno u SDA, nisu našli sugovornika o ovoj temi. - Naši prijedlozi su na principima rješenja Koschnicka. Mi još trebamo vidjeti osnovu za politički dogovor, odnosno, hoće li to biti šest, četiri ili koliko već općina, izjavio je predsjednik SDA. On je i poručio kako je Sarajevo podijeljeno na općine čiji predstavnici zajedno djeluju u Gradskom vijeću, te kako ovaj prijedlog SDA ne treba dovesti Mostar do novih podjela, nego do konačnog rješenja koje bi zaštitilo Bošnjake u ovom gradu od moguće majorizacije od Hrvata.

Sastanak s HDZ-om

- Mi ćemo ovoga tjedna razgovarati s čelnicima HDZ-a BiH u Odžaku o ovom pitanju, ali i o drugim pitanjima kako vidimo BiH, o dugoročnoj stranačkoj suradnji itd., najavio je jučer Tihić. On jučer nije mogao dati odgovor hoće li se sporazum, koji planira predložiti za Mostar, moći provesti do lokalnih izbora koji su za samo pola godine. Štoviše, rješenje za Mostar bi trebalo biti implementirano do svibnja kako bi se u ovom gradu mogli provesti izbori sukladno zakonu. I dok SDA traži novu podjelu Mostara, Tihić je jučer odbacio mogućnost da se postigne sličan dogovor u Travniku i Bugojnu gdje su Hrvati prošli ratne strahote, a danas skoro nikako ne sudjeluju u radu lokalnih vlasti, upravo zato što ovi gradovi nemaju posebne statuse. Na pitanje novinara hoće li međunarodna zajednica pristati na ovakvo rješenje za Mostar koje bi značilo nove podjele grada, Tihić je rekao kako su predstavnici međunarodne zajednice prepustili vladajućim strankama da se dogovore o ovom pitanju, te kako ne očekuje blokade od stranih dužnosnika ukoliko SDA i HDZ BiH postignu dogovor oko Mostara. Što o svemu misli HDZ BiH saznat ćemo za nekoliko dana, odnosno, nakon sastanka stranačkih čelnika u Odžaku.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
Livi
17:10 06.03.2012.

Vidi ti ovoga Tihica! On bi da u jednom gradu vrijede jedna pravila igre, a u drugom druga. Sportskim rjecnikom receno, to bi bilo kao da u jednoj nogometnoj utakmici jednoj momcadi dozvolis igrati i nogama i rukama, a drugoj zabranis. Pa covjece, mislis li ti da su Hrvati vesla sisali. Zar takvim mjerama mislis rijesiti stanje u drzavi?

OB
-obrisani-
21:45 06.03.2012.

Nitko na ovom svijetu ne kapitalizira tako svoje zrtve kao bosasnki muslimani: cim nesto zapne oni potegnu uplakane nene iz srebrenice! godinama u Srebrenici nista nisu ucinili, nisu radili na povratku, sad kad su se izbori primakli, kao spopala ih briga: \"kako to da srbin bude gradonacelnik srebrenice\", pa eto lijepo:\" covjece zar niste imali 17 godina na raspolaganu i sta ste uradili?\"!Slicno je u Mostaru, muslimani taj grad pustose vec 20 godina, kroz bezobrazno ubiranje poreza, te neisporuke struje aluminijumu(jedinoj profitabilnoj tvornici na podrucju grada), ili opet prodajucio mu enormno skupu struju, a ne ulazuci nikad ni jedne marke iz proracuna u taj grad!

OB
-obrisani-
21:45 06.03.2012.

Zeljeli su na taj nacin otjerati hrvate, otjerali su svoje muslimane, danas su manjina u mostarskoj opcini! zbore ce izgubiti, svakako! mogu grad podjeliti u dvije opcine da se vratimo na stanje iz 95 sto nama i ne bi biloo mrsko,(nedostatak ovog prijedloga je da cemo teritorijalno izgubiti pola opcine a pozitivno je da ce sa teritorijem otici i muslimani) druga opcija je jedna opcina, sto isto nije lose jer cemo dobiti citavu opcinu, nedostatak ove ideje je da cemo dobiti opcinu ali sa muslimanima koje bas i ne trebamo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?