Proračun

SDA se oglušio na apele, na redu odluka o ‘šestorki’

Dom naroda
01.06.2012.
u 09:03

Usprkos apelima većine ostalih izaslanika Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac ostali su pri stavu da ne mogu podržati ovako restriktivan proračun

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer većinom glasova prijedlog državnog proračuna u iznosu od 950 milijuna KM plus 445 milijuna za otplatu vanjskog duga. Time je i definitivno okončana procedura usvajanja proračuna, što znači da je država BiH s punih pet mjeseci zakašnjenja dobila svoj najvažniji financijski dokument.

SDA protiv

Kao i prilikom prvog izjašnjavanja prije dva dana, troje izaslanika koji dolaze iz SDA glasovali su protiv proračuna i tako dodatno produbili krizu unutar vladajuće koalicije. Usprkos apelima većine ostalih izaslanika Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac ostali su pri stavu da ne mogu podržati ovako restriktivan proračun utemeljen na globalnom fiskalnom okviru, u čijoj izradi, kako tvrde, SDA nije sudjelovao. Dodatni argument za odbijanje proračuna je odluka Doma naroda da ne prihvati niti jedan od amandmana koje su uložili izaslanici SDA.

- Nije u pitanju samo proračun za ovu godinu. Ovakvim globalnom okvirom se dugoročno ugrožava rad institucija BiH. Slažem se da treba štedjeti, ali na svim razinama. Ne može se na državnoj razini štedjeti, a u entitetima kupovati zrakoplovi i helikopteri ili plaćati za lobiranje 5,6 milijuna maraka. Štednja na biberu, a rasipanje na mesu - kazao je Sulejman Tihić.

Izaslanici koji dolaze iz ostalih stranaka upozorili su SDA da njihovo glasovanje protiv predloženog proračuna ugrožava i nastavak suradnje unutar vladajuće koalicije. Ognjen Tadić iz SDS-a kaže da je stav SDA takav da “teško ostavlja prostor za neku vrstu snažne suradnje”.

- Naš stav o ovom pitanju nema nikakve veze s pojedinačnim stavom prema bilo kojoj stranci, već je prvenstveno vezan uz potrebu da ovaj proračun bude usvojen - poručio je Tadić.

Predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zamolio je izaslanike iz SDA da rješenja za pitanja koja su obuhvaćena i njihovim amandmanima budu tražena naknadno, kada se vidi kakva će biti situacija s ubiranjem prihoda u BiH.

Socijalni dijalog

- Mi smo ovim proračunom nekima dali za pravo da moramo ovih dana otvoriti jedan snažan socijalni dijalog sa svima onima koji vezuju svoju sudbinu uz državni proračun. Ako danas ne usvojimo proračun, dolazimo u situaciju da svaki korisnik proračuna ima jednako pravo izići na ulicu i biti nezadovoljan - kazao je Čović dodavši da je potpuno neizvjesno kako će izgledati situacija s kreiranjem državnog i drugih proračuna u BiH u iduće dvije godine.

Usprkos ovim apelima izaslanici SDA glasovali su protiv predloženog proračuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?