DOZNAJEMO

SDA revoltiran i ljut, SDP im prijeti izbacivanjem iz vlasti

tihic
Stojan Lasić
18.05.2012.
u 09:43

Iako nezadovoljan, SDA neće blokirati usvajanje proračuna BiH u Domu naroda

Stranka demokratske akcije (SDA) neće blokirati usvajanje državnog proračuna u Domu naroda, iako će troje bošnjačkih izaslanika iz njezinih redova glasovati protiv predloženog proračuna, doznaje Večernjak u vrhu ove stranke.

Blokada proračuna

Svojim nedolaskom na sjednicu Doma naroda kada se bude odlučivalo o prijedlogu proračuna Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac mogu blokirati usvajanje ovog dokumenta. Nemoguće je održati zasjedanje bez prisustva natpolovične većine u svakom od klubova naroda. Kako SDA ima tri od pet izaslanika u Klubu Bošnjaka, njihovo nepojavljivanje na sjednici stopiralo bi i usvajanje proračuna. Takav scenarij, ipak, nećemo gledati.

SDA neprihvatljiv

SDA i dalje ostaje pri stavu da je predloženi proračun neprihvatljiv, ali neće blokirati njegovo usvajanje. - Naši izaslanici u Domu naroda će glasovati protiv, ali neće bojkotirati sjednicu. Ostale stranke, ako se usuglase, i bez naših glasova mogu usvojiti ovakav proračun. Mi se iz poznatih razloga ne slažemo s ovakvim proračunom, a kako nema izgleda da bi globalni fiskalni okvir mogao biti korigiran, jasno je da niti proračun ne može pretrpjeti preinake koje bi nas nagnale da podržimo proračun. Ovako će politička i svaka druga odgovornost biti na strankama koje su pristale na ovakav globalni fiskalni okvir i proračun - kaže naš sugovornik iz vrha SDA. U ovoj stranci i dalje odbacuju tvrdnje da je i Sulejman Tihić pristao na globalni fiskalni okvir koji je utvrdilo Fiskalno vijeće BiH. Nepobitno su, kažu, utvrdili da su potpis na ovaj dokument stavili državni i entitetski premijeri, među kojima nema nikoga iz SDA. Posebno su ljuti na federalnog premijera Nermina Nikšića koji je, kažu, zaobišao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine kada je donosio odluku o prihvaćanju globalnog fiskalnog okvira.

Uzdrmani odnosi

- Postoje pisani dokazi da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije izjašnjavala o prihvaćanju ovakvoga globalnoga fiskalnog okvira i da je premijer samo usmeno informirao ostale članove Vlade o tome. Takvo ponašanje je neprihvatljivo jer da je bilo izjašnjavanje, ministri iz SDA bi vrlo jasno bili protiv prihvaćanja takvog dokumenta - kaže naš sugovornik. Očito je da je situacija oko proračuna i globalnog fiskalnog okvira dodatno uzdrmala odnose između SDP-a i SDA, što potvrđuje i izjava Zlatka Lagumdžije da protivnici usvajanja proračuna “pucaju” u državu Bosnu i Hercegovinu. Iako naš sugovornik kaže kako SDA nema namjeru istupiti iz vladajuće koalicije, lako bi se moglo dogoditi da ostalih pet stranaka isključe SDA iz državne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?