SEJDIĆ-FINCI

SDA nudi rješenje o Predsjedništvu

tihic
Stojan Lasić
04.09.2013.
u 09:22

Čović i Tihić su bliži da se kroz Parlament biraju članovi Predsjedništva BiH, a za takvo rješenje traže se partneri u RS-u

Dužnosnici Stranke demokratske akcije u komunikaciji s dužnosnicima HDZ-a BiH pripremaju nekoliko dokumenata koji bi se trebali ponuditi na sastanku predviđenom za 16. rujna u Sarajevu. Na tome stranačkome okupljanju kojemu će nazočiti proširena stranačka izaslanstva otvorit će se brojna otvorena pitanja, a među najvažnijim bit će rješavanje pitanja “Sejdić - Finci”. Kako se doznaje od stranačkih krugova, SDA bi trebao na temelju načelnih stajališta predsjednika Dragana Čovića i Sulejmana Tihića predložiti model izbora članova državnog Predsjedništva.

Više varijanti

Dva modela, od kojih je jedan neizravni s nekoliko podvarijanti, ali i izravni, trebali bi ponuditi rješenja koja ne bi bila protivna interesima Hrvata, odnosno da se ponovno glasovima Bošnjaka izaberu dvojica članova Predsjedništva s područja Federacije BiH. 
Prema dostupnim informacijama, predsjednici Čović i Tihić bliži su stajalištu da se članovi Predsjedništva biraju neizravno kroz Parlament BiH, no u javnosti tvrde da su na stolu za pregovore još uvijek otvorena oba modela s više varijanti. Kada je, pak, u pitanju neizravni izbor javlja se problem s predstavnicima u Republici Srpskoj koji isključivo traže izravni izbor i to je stajalište svih vladajućih i oporbenih stranaka. S druge pak strane, bošnjačke stranke ne pristaju ni na kakva asimetrična rješenja. Hrvati u razradi ovoga modela ključnim drže promjene izbornoga zakona kako bi se onemogućilo da hrvatski klub u Domu naroda popune bošnjačke stranke iz većinskih bošnjačkih županija.

Poticaj šestorki

U slučaju pak izravnoga izbora članova Predsjedništva potrebno je donijeti takvo rješenje koje bi onemogućilo prelijevanje bošnjačkih glasova i tako dominantni utjecaj na Hrvate. Zbog toga se traži uvođenje minimalne nacionalne zastupljenosti. To podrazumijeva da se, ukoliko je jedan kandidat izabran s područja nekoliko županija, da drugi mora dobiti potporu preostalih županija. Na taj bi se način onemogućilo nametanje političkih predstavnika Hrvatima i riješilo pitanje ‘Sejdić - Finci’. Prijedlog SDA-HDZ utoliko je važniji jer bi mogao potaknuti šestorku na dogovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?