SDA bez promjene

SDA nepromijenjenog stava o proračunu

Sulejman Tihić
28.05.2012.
u 14:49

Stav SDA o proračunu uoči ove sjednice je nepromijenjen, ponovno će uložiti iste amandmane na tekst zakona

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će na sutrašnjoj sjednici Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2012. godinu koji je prethodno usvojio Predstavnički dom bez glasova poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

Delegat SDA u Domu naroda i član Kluba Bošnjaka Halid Genjac kazao je danas novinarima da je stav SDA o proračunu uoči ove sjednice nepromijenjen te da će SDA ponovno uložiti iste amandmane na tekst zakona, a ukoliko oni ne budu usvojeni SDA će glasati protiv proračuna.

Na pitanje novinara hoće li će delegati SDA blokirati rad sjednice tako što neće prisustvovati sjednici, Genjac je kazao da budući da SDA ima tri delegata u Klubu Bošnjaka mogla bi blokirati rad Doma jer ne bi bilo kvoruma, ali naglašava da SDA nikada nije koristila taj mehanizam, zalažući se za otvaranje rasprave i iznošenje mišljenja. Ukoliko većina koja postoji ipak izglasa proračun, Genjac naglašava da je to sastavni dio parlamentarizma. Budući da u Klubu Bošnjaka ima pet delegata od kojih dva dolaze iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, novinari su pitali jesu li dovoljna dva glasa iz tog kluba da bi proračun bio usvojen, a Genjac je pojasnio da je za usvajanje proračuna dovoljan jedan glas iz Kluba Bošnjaka.

\"U prvom krugu glasanja dovoljno je da bude većina prisutnih i iz svakog entiteta da bude po jedna trećina. Prema tome moguće je čak da niti jedan Bošnjak ne glasa za proračun, a da on bude usvojen\", ističe Genjac. SDA je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH uložila 11 amandmana. Prijedlogom zakona o  institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu budžet je utvrđen u iznosu od 1.394.928.000 KM, od čega je za financiranje institucija BiH predviđeno 950.000.000, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?