Sastanak

Sastanak sedam lidera prije Bruxellesa

čović
VL FOTO
06.09.2013.
u 16:50

U drugoj polovini rujna plan je da HDZ BiH, HDZ 1990., SBB, SDP SNSD, SDS i SDA razgovaraju o provedbi presude u slučaju “Sejdić-Finci”

 

Predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija ocijenili da je, pred novu rundu dijaloga na visokom nivou sa EU o procesu pristupanja BiH u Briselu 1. oktobra, neophodno održati pripremni sastanak lidera šest vladajućih političkih partija na nivou BiH i SDA.
Čović i Lagumdžija saglasni su da bi on trebalo da bude održan u drugoj polovini septembra, nakon bilateralnih konsultacija među strankama. 
Na tom sastanku političkih lidera mora biti postignut napredak o ključnim pitanjima na putu evropskih integracija - provođenju odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-finci" i pitanju vojne imovine, jer u suprotnom nema smisla odlaziti u Brisel, smatraju lideri SDP-a i HDZ-a BiH. 
Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lagumdžijom u Sarajevu, Čović je upozorio da su predizborne aktivnosti već započele i da bi bilo opasno ne postići dogovor o odluci "Sejdić-finci" u što kraćem roku. 
Sagovornici su konstatovali da su principi provođenja odluke Suda u Strazburu, koji su dogovorili politički lideri još prije godinu dana, i dalje prihvatljivi, ali da još nema dogovora o konkretnom modelu. 
Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je da je više međusobnog povjerenja ključ za postizanje dogovora. "Razgovarali smo i o mogućnosti da Brisel odustane od ranije predloženih modela, jer onda treba razgovarati o nekim revidiranim prijedlozima", rekao je Čović. 
Čović je za narednu sedmicu najavio bilateralne sastanke sa liderima HDZ-a 1990, SDS-a, SBB-a BiH, a za 16. septembar i sastanak sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. 
Lagumdžija je istakao da je kod ključnih pitanja, koje je potrebno ispuniti na putu BiH ka EU, među političkim strankama u Federaciji BiH potrebna - inventura. "Kod nas samih dolazi do konfuzije, jer slušamo različite izjave stranačkih čelnika u medijima", pojasnio je Lagumdžija.

 

Nakon sastanaka u Mostaru s predsjednicima SDA, SBB-a, SNSD-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom kako je i najavio pred početak serije razgovora. Svi su s jednim ciljem - približiti stavove oko rješenja za presudu u slučaju “Sejdić - Finci” i pitanja vojne imovine prije sastanka u Bruxellesu 1. listopada.

Pripremni sastanak


Čović i Lagumdžija ocijenili su da je, pred novu rundu dijaloga na visokoj razini s EU o procesu pristupanja BiH u Bruxellesu, neophodno održati pripremni sastanak lidera šest vladajućih političkih stranaka na razini BiH i SDA. Sastanak sedam lidera političkih stranaka trebao bi biti održan u iduća 2 tjedna, nakon bilateralnih konzultacija među strankama. Čović je na konferenciji za medije nakon sastanka upozorio da su predizborne aktivnosti već započele i da bi bilo opasno ne postići dogovor o odluci “Sejdić - Finci” u što kraćem roku. Čović je ocijenio da je više međusobnog povjerenja ključ za postizanje dogovora. Na sastanku Čovića i Lagumdžije se, kako doznajemo, razgovaralo i o političkoj krizi u Federaciji BiH, a s Lagumdžijom je na sastanku bio i predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić koji je govorio o obvezama koje su preuzete, problemima i funkcioniranju. Lagumdžija je istakao da je kod ključnih pitanja, koje je potrebno ispuniti na putu BiH k EU, među političkim strankama u Federaciji BiH potrebna - inventura. - Na sastanku smo razgovarali o svim aktualnim pitanjima i problemima u BiH, prije svega oko prioriteta koje je pred BiH postavila Europska unija, a to su rješenja za presudu u slučaju “Sejdić - Finci”, kao i pitanje vojne imovine.

Nastavak razgovora

Informirao sam predsjednika SDP-a o bilateralnim sastancima koje sam imao s drugim liderima političkih stranaka proteklih dana - kazao nam je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jučer nakon sastanka održanog u Sarajevu. Idući tjedan imat ću bilateralne sastanke s liderima SDS-a Mladenom Bosićem, HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, SBB-a Fahrudinom Radončićem, a 16. rujna i sastanak s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem - dodao je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?