Susret 11. travnja

Sastanak Š. Fuelea i bh. lidera održat će se u Gradskoj vijećnici

Štefan Fuele
04.04.2013.
u 09:27

Prvi put se jedan ovakav sastanak održava u Gradskoj vijećnici Mostara, što je i svojevrsna poruka

Treći sastanak dijaloga na visokoj razini između Europske unije i BiH o procesu pristupanja bit će održan u Mostaru 11. travnja 2013. u 10 sati u novoj zgradi Gradskog vijeća Mostar (kod Španjolskog trga).

Upućen poziv


Sastanak će biti održan na engleskom jeziku i na jezicima BiH uz simultano prevođenje. Zbog ograničenog prostora i slijedeći ustaljenu praksu, sastanak će biti održan u jedan plus jedan formatu (dva predstavnika iz svake institucije ili političke stranke). Izaslanstvo Europske unije predvodit će povjerenik za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefan Fuele, navodi se između ostaloga u pozivu upućenom iz Izaslanstva Europske unije u BiH. Ovo je prvi put da se jedan ovakav sastanak održava u Gradskoj vijećnici Mostara, što je svojevrsna poruka.

- Europska unija je upoznata s događanjima koji su pratili otvaranje Gradske vijećnice i nemile incidente nakon toga (bomba), kao i tenzije koje su se uz to vezale i upravo stoga je jedan od prijedloga nakon razgovora s predstavnicima u BiH bio da to upravo bude Gradska vijećnica Mostar, kazao nam je jedan od dužnosnika iz Bruxellesa.

Sastanak u Gradskoj vijećnici Mostara načelno je već prihvaćen, kako doznajemo, od svih sudionika sastanka, a Europska unija je pozive poslala proteklog tjedna. Očekivanja Europske unije od sastanka u Mostaru su velika te su nedavno iz Europske unije poslane poruke liderima u BiH od kolike je važnosti da se postigne dogovor i provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”. No, kako stvari stoje lideri se još nisu usuglasili oko modela koji bi odgovarao svima i zadovoljio sve strane. Ostaje ovaj tjedan za konačni dogovor kako bi sastanak u Mostaru uspio i donio prekretnicu na europskom putu BiH. Prijedlozi rješenja i konačni dogovor mora biti na tragu dogovora iz ožujka u Bruxellesu kada su lideri političkih stranaka, također, razgovarali s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i dogovorili detaljno sve potrebne korake, a posebice da se vodi računa o ravnopravnosti. Hrvati u svom prijedlogu traže samo jedno - da im drugi ne mogu birati predstavnike i to je ključna stvar koja se treba ispoštovati u modelu koji bi se usvojio.

Hrvati i biranje


Sadašnji način na koji je bilo moguće da predstavnici drugih naroda Hrvatima biraju predstavnike ne smije postati pravilo i Hrvati ne mogu dopustiti da se to dogodi u budućim izmjenama Ustava BiH. Dogovor lidera četvorke je ključan da bi i sastanak u Mostaru uspio. Ostaje vidjeti koliko će bošnjački lideri imati razumijevanja i suglasnosti da se postigne kompromis kako bi se presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci” izvršila, a BiH ispunila jedan od ključnih uvjeta koji je postavila Europska unija i napredovala u procesu europskih integracija. No, ostaje vidjeti što će donijeti idući tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?