Razgovor

Sastanak političkih lidera 16. svibnja, očekuje se dogovor

Dogovor
11.05.2012.
u 09:12

Sastanak lidera će se održati u Domu HDZ-a BiH

Predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija jučer su se ponovno susreli u Sarajevu. Na drugom sastanku u samo tri dana dogovoreno je da se sastanak političkih lidera održi u Mostaru 16. svibnja. Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, s početkom u 15 sati.

 Glavna tema sastanka

Kako se i očekivalo, glavna tema sastanka će biti provedba presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci”. -Usuglašavanje timova stranaka o ovom pitanju ide dosta dobro i takav razvoj situacije daje nam za pravo da možemo reći kako se na sastanku u Mostaru može postići konačan dogovor o ovom pitanju. Očekujemo da će ovo pitanje biti riješeno, rekao nam je naš izvor. Osim presude “Sejdić-Finci”, šestorica bh. političkih lidera bi trebali razgovarati o realizaciji zaključaka koji su doneseni na sastanku u Banjoj Luci. Između ostalog, tu se misli na pitanje proračuna, problem vojne imovine, te još nekoliko pitanja o kojima su se do sada vodile rasprave na ovakvim sastancima.

 Pitanje odgovornosti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u intervjuu za Večernju list prije nekoliko dana naglasio kako se pitanje presude “Sejdić-Finci” mora riješiti do sastanka u Bruxellesu na kojem bi se nositelji izvršne vlasti u BiH i domaći politički lideri trebali susresti s čelnicima Europske unije. Taj sastanak bi se trebao održati krajem ovoga mjeseca. -Otići na taj sastanak, a ne riješiti pitanje Sejdić-Finci bilo bi krajnje neodgovorno, izjavio je Čović tada za Večernjak. Predsjednik HDZ-a BiH je tada potvrdio kako na sastanku u Mostaru očekuje konačni dogovor o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, čime bi se konačno stvorili uvjeti da se država i njezini političari konačno okrenu ekonomsko-socijalnim pitanjima i daljnjem napredovanju prema članstvu u Europskoj uniji. - Siguran sam da se ovo pitanje može riješiti 16. svibnja u Mostaru. Međusobno znamo sve naše kalkulacije i stavove sve tri strane, odnosno, svih šest stranaka. Postoji optimizam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane, istaknuo je Čović. Nakon razgovora koji je predsjednik HDZ-a BiH imao u ponedjeljak s Zlatkom Lagumdžijom, te nakon ponovnog jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, sve je više razloga za optimizam. Čelnici EU-a konstantno upozoravaju na ovaj problem, te ističu kako se odluka suda u Strasbourgu mora provesti. Do koje mjere je ozbiljna situacija govori i podatak kako EU više neće priznavati izbore koji se u BiH održe po starim zakonima. I ovo je još jedan motiv za žurnu provedbu presude “Sejdić - Finci”.

Komentara 2

Avatar servo_volan
servo_volan
10:27 11.05.2012.

Ma oko čega bi se trebali više dogovarati vi novinari isto kao da nas želite na onu staru buuuuuh prepast pa nema dogovora jer jedini dogovor nas HRVATA sa ostalim je rekonstrukcija F Vlade i ništa drugo pa tek onda presude SEJDIĆ FINCI nije se Europa toliko brinula o Hrvatima kad ih je smjenjivala do duše i njihovom Hrvatskom šutnjom i nesposobnošću pojedinih politićara da prestavljaju jedan narod u ovom slućaju Hrvatski vidite kako se buna digla u SREBRENICI a šta je sa Mostarom i tamo gdje su Hrvati većina nećujem europu da se tu sjeća problema tog naroda Hrvatskog europa je LICEMJERNA i to je bila i ostala ćast izuzetcima na prste ih možeš prebrojat pogledajte guraju nam tu europu a vidi švicarske nije u njoj i falili joj ištas NE šta ćemo sad=?

BU
Buranglez
16:05 11.05.2012.

kakav god bude dogovor ja garantujem glavon da će biti na štetu hrvata zato sto hrvate prestavljaju idioti i lopovi ,,ako bude na stetu ona dva naroda onda nema dogovora to je jasno ko dan,,,,, da se trojica dogovore pošteno to je nemoguće neko mora popušit a zna se ko će

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?