Razgovori u Mostaru

Sastanak iza izbora, lideri se dogovaraju

Sedmorka
14.09.2012.
u 09:16

Domaćin sastanka je Božo Ljubić, održat će se u Mostaru od 10. do 14. listopada

Nakon što su predstavnici EU-a poručili bh. liderima da postoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo BiH u EU, pod uvjetom da postoji politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim djelovanjem realizira aspiracija građana k EU, dogovarane su i aktivnosti nakon izbora.

Konkretni potezi

Prvi takav korak bit će sastanak čiji je domaćin predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić u Mostaru. Sastanak lidera trebao je kako je već ranije dogovarano biti održan početkom rujna u Mostaru, ali je odgođen zbog ulaska u predizbornu kampanju jer su se lideri složili kako do izbora sve aktivnosti trebaju sačekati da se ne bi iskorištavale u predizborne svrhe. Prema okvirnom, dogovoru nakon sastanka s europskim dužnosnicima u Sarajevu i prijedlogu sastanak bi trebao biti održan u tjednu od 10 do 14. listopada, ovisno o aktivnostima i obvezama lidera. To je prvi datum kada bi se lideri mogli susresti nakon dužeg vremena i početi realizirati dogovore vezane uz Mapu puta koju su preuzeli 27. lipnja u Bruxellesu. Prema izjavama lidera nakon sastanka na koji je došao, kako je Večernji list i najavio, generalni direktor Direkcije za proširenje EU-a Stefano Sannino, oni su opredijeljeni za napredak prema EU i prvi konkretni potezi mogu se očekivati nakon lokalnih izbora 7. listopada, ali imaju oprečne stavove kako doći do pravog rješenja.
- Mapa puta k EU ostaje na snazi. Usuglašen prijedlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba poslati Parlamentu radi usuglašavanja Ustava BiH s odlukom u predmetu “Sejdić-Finci” - kazao je Sannino bh. liderima. Osim toga, on je ukazao i na potrebu za postojanjem učinkovitog mehanizma koordinacije na svim razinama radi harmoniziranog usvajanja i primjene propisa EU-a. Politički čelnici iz BiH koji su sudjelovali na sastanku imaju različita viđenja i stoga je neizvjesno na koji način će biti postignut kompromis u vezi implementacije presude u slučaju Sejdić - Finci.

Prijedlog Hrvata

Europska perspektiva je uvjet opće stabilnosti BiH. Prvi korak na tom putu je ispunjavanje Mape puta, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su sve stranke, osim SDA, prihvatile prijedlog dva HDZ-a u vezi s konstituiranjem Doma naroda. Dodao je da Hrvati više neće prihvatiti da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, kao i da netko drugi u Federaciji BiH u ime Hrvata bira izaslanike u Dom naroda. Sastanak u Mostaru bit će zanimljiv i u kontekstu ukupnih političkih događanja u BiH, sukobu pojedinih lidera stranaka, ali i rezultata lokalnih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?