Solidarnost

Sarajlijama prijeti skuplje grijanje i zbog jamčevine za Jovana Divjaka

divjak
VL FOTO
09.09.2011.
u 10:36

Vlada Županije Sarajevo morat će spriječiti da tisuće stanova u gradu ostanu hladni u zimskim mjesecima

Građani Sarajeva mogli bi skupo platiti solidarnost županijske Vlade s umirovljenim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom.

Prema dostupnim informacijama, milijun maraka koji je županijska Vlada „otkinula“ od komunalnog poduzeća Toplane i uplatila kao jamčevinu za obranu sa slobode generala Divjaka, koji je u Beču bio uhićen zbog srbijanskih optužbi za ratne zločine, još nije vraćen ovom poduzeću.

Taj podatak pokazao se vrlo važnim nakon što je objelodanjeno da Toplane grcaju u financijskim problemima i da bi zbog toga grijanje za tisuće stanova u Sarajevu moglo biti skuplje već od početka zimske sezone.

U Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša Županije Sarajevo, koje je zaduženo za poslovanje Toplane, tvrde kako bi im novac od Divjakove jamčevine uskoro trebao biti dostupan, a oni će ga odmah, prema vlastitim tvrdnjama, preusmjeriti u pokrivanje dugova poduzeća Toplane. - Na početku godine iznos redovne tranše Županije Sarajevo “Toplanama” je smanjen, a poslije toga je, upravo sa te stavke, povučeno milijun KM za Divjakovu garanciju, rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Županije Sarajevo Abid Jusić za sarajevske medije.

Dugovanja Toplane samo prema Sarajevogasu, glavnom opskrbljivaču energijom, dostižu iznos od 55 milijuna maraka.

U takvoj situaciji milijun maraka koje je županijska Vlada preusmjerila za jamčevinu Jovanu Divjaku, sigurno bi dobrodošlo za kakvo-takvo konsolidiranje stanja u poduzeću koje osigurava zagrijavanje oko 46 tisuća stanova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Iako u Sarajevu skoro nitko nije problematizirao izdvajanje ovolikih sredstava poreznih obveznika za obranu bivšeg časnika Armije BiH, u slučaju poskupljenja grijanja, a što najavljuju iz Toplane, prosvjedi neće izostati. Tim prije što je javnost u Sarajevu bila uvjerenja da će novac za jamčevinu odmah nakon oslobađanja generala Divjaka biti vraćen.

Bez obzira na to hoće li i kada novac od jamčevine biti vraćen, Vlada Županije Sarajevo morat će intervenirati i spriječiti da tisuće stanova u gradu ostanu hladni u zimskim mjesecima.

Ono što ostaje kao problem je olako izdvajanje proračunskih sredstava za neke vrlo dvojbene namjene. Izdvajanje proračunskih sredstava s bilo koje razine za pravnu obranu osoba osumnjičenih za ratne zločine i do sada je izazivalo polemike u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ovaj slučaj je još kontroverzniji, jer se vlast poigrala novcem koji bi trebao osigurati komunalne usluge građanima. Naši pokušaji da jučer dobijemo objašnjenja od direktora Toplane i resornog županijskog ministra, bili su neuspješni.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
10:50 09.09.2011.

Jazviću , kakav ti je to bolan tekst , pusti nas bolan na miru da živimo .... Vi novinari ste smeće kakvog nema !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?