OBLJETNICA

Sarajevski Hrvati u obranu grada ušli su organizirano

hvo
VL foto
28.05.2010.
u 09:25

Samo za jedan dan znalo se prijaviti 1000 dragovoljaca koji su ušli u HVO i krenuli u obranu Sarajeva

Udruga umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a svečano je obilježila 18. godišnjicu od utemeljenja. O značaju obrane grada i prinosu koji je dao sarajevski HVO govorili su profesor Marinko Pejić, prvi predsjednik HVO-a, Zdravko Bodven, jedan od prvih zapovjednika, te Ante Jerković, jedan od utemeljitelja sarajevskog HDZ-a BiH.

Organizirali se još 1991.

Pejić je kazao kako je njegova uloga u obrani grada bila od velikog značaja.

- U situaciji kada je Sarajevo bilo opkoljeno, Hrvati Sarajeva su se organizirano uključili u obranu grada. U to vrijeme smo bili jedna od najorganiziranijih postrojbi u gradu. Dovoljno govori i podatak da se samo za jedan dan u sarajevski HVO javilo 1.000 dragovoljaca - naglasio je Pejić dodavši kako je uloga HVO-a u početku bila patriotska i poštena, no nakon raznih utjecaja koji su vremenom dolazili iz različitih političkih kuhinja, i poleta je bilo sve manje.

Premda je sarajevski HVO osnovan u svibnju 1992. godine, o njegovu djelovanju se može govoriti i ranije. Naime, još 1991. godine, nakon oduzimanja benzinske crpke na Palama, Pejić i ostali članovi tadašnjeg Hrvatskoga gospodarskog društva odmah su reagirali stupivši u kontakt s tadašnjom aktualnom vlašću u RH. Upravo taj događaj u neku ruku bio je signal da se Hrvati u Sarajevu organiziraju.

Govoreći o društveno-političkim prilikama u kojima je nastajao HVO Sarajeva, Pejić je podsjetio da je HVO u Sarajevu osnovan 29. svibnja 1992. godine kao politički i vojni reprezent hrvatskog naroda u ovom gradu. HVO se razvio iz HGD-a koji je osnovan još 1990.

Pejić je podsjetio na odličan prijam koji je među građanima Sarajeva svih nacionalnosti izazvalo osnivanje HVO-a u glavnom gradu. Kazao je da je u tim vremenima dezorijentiranosti formiranje HVO-a bila potvrda da Hrvati i Bošnjaci, ali i drugi građani imaju istu prijetnju koja je dolazila od velikosrpskog projekta.

Kljuić kao iznenađenje

- Značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, pristupio je našim postrojbama, jer mi smo formirali HVO da bismo zaštitili prije svega Hrvate, ali i sve ostale građane. U jednom trenutku čak 60 posto naših pripadnika bili su Bošnjaci, što je zasmetalo nekima u Hercegovini. Pozvali su me na “raport” u Grude, gdje sam im rekao da mi imamo zajedničkog neprijatelja. No, politika je kreirana u drukčijem smjeru. Da je tada bilo više sluha, da je očuvano to jedinstvo, i međunarodna zajednica bi znatno drukčije tretirala rat u BiH - kazao je Pejić.

Svečanosti HVO-a Sarajevo nazočili su i neki istaknuti članovi Patriotske lige i Zelenih beretki. No, za neke je bilo veliko iznenađenje kada se pojavio Stjepan Kljuić, bivši predsjednik HDZ-a BiH i ratni član Predsjedništva BiH. Kljuić je kazao da su sarajevski Hrvati i njihovi politički predstavnici dali častan doprinos obrani glavnog bh. grada u ratu, da nisu ništa “jamili” te da nisu pristali sudjelovati u planovima podjele BiH, “za razliku od onih koji su jeli prstace i ratovali tuđom djecom”, aludirajući na ratno vodstvo HDZ-a BiH.

Svečanost je obilježio i glazbeni događaj kad je premijerno izveden glazbeni broj “Mare Adriaticum”, za koju je riječi napisao profesor Besim Spahić, a u velikom stilu je otpjevao Jakša Jurjević, što je popraćeno burnim pljeskom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?