18. SFF

Sarajevo - od filma do glamura

SFF
16.07.2012.
u 09:23

18. filmski festival okupio je brojne zvijezde i ponovno pokazao da je postao pravi brend Sarajeva

Obiteljska drama u kojoj se prepliću humor, nasilje, djetinjaste pjesme, policijske intervencije, izjave ljubavi, krv i haiku poezija, “Svi iz naše obitelji“, u režiji Radu Judea proglašen je najboljim igranim filmom 18. SFF-a.

Rumunjska dominacija

Ovim je potvrđena još jednom teza da se nekada moćni rumunjski film ponovno diže iz pepela, a da im Sarajevo Film Festival već dvije-tri godine, služi kao odskočna daska u osvajanje recentnih festivalskih nagrada u svijetu. Žiri kojemu je predsjedao mađarski redatelj Kornel Mundruczo ocijenio je kako je taj film “poput života u kojemu sudjelujemo, iako ga u cijelosti ne razumijemo”. U ostalim kategorijama za najboljeg glumca proglašen je Uliks Fehmiu za ulogu u srbijanskom filmu “Ustanička ulica” u kojemu glumi nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Titulu najbolje glumice ponijela je Marija Pikić za debitantsku ulogu u bh. filmu “Djeca” Aide Begić, kojoj su mediji i filmska kritika nakon uspjeha na festivalu u Cannesu, davali mogućnosti za glavnu nagradu SFF-a. U kategoriji kratkog filma najboljim je proglašen “Povratak” redateljice Blerte Zeqiri s Kosova. Nakon igranog, “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarac dobio je još jedan rumunjski film “Ugasi svjetlo” koji je režirala Ivana Mladenović što je njen prvi film i prva nagrada. Posebnu nagradu za ljudska prava u konkurenciji dokumentarnog filma dobio je dokumentarac “Muški film” Nebojše Slijepčevića.

Zvijezde i festival

Priznanje “Počasno Srce Sarajeva” ove godine uručeno je poznatom hrvatskom producentu i dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu za njegov ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako je Lustig “živa legenda” filmske povijesti, “veliki profesionalac i džentlmen koji je postigao puno, a ipak ostao vjeran regiji”. Podsjetio je i kako je Lustig kao dječak preživio koncentracijski logor Auschwitz. Jako sam uzbuđen i jako sam impresioniran”, kazao je Lustig podsjećajući na svoje duge veze sa Sarajevom koje su uz film vezane još od 1957. godine. “Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je srce Sarajlija”, kazao je Lustig. Svečanu ceremoniju zatvaranja 18. SFF-a upotpunio je svojom nazočnošću oskarovac Jeremy Irons. Kad se napravi kratka rekapitulacija SFF-a, ostaje ipak neki gorak ukus da u posljednjih nekoliko godina festival doživljava neku vrstu otuđenja od filma i filmoljubaca, a sve više počinje dobivati atribute glamura koji je u razdoblju sveopće dekadencije nezaobilazna pojava. Nije lako organizatoru SFF-a Mirsadu Purivatri i njegovoj ekipi zadržati ili jačati svih ovih godina medijsko, a pogotovu marketinško zanimanje za ovaj događaj kad se i “sedma umjetnost” gubi u općeprihvaćenoj površnosti i konzumerizmu. Stoga je SFF-u potreba ‘dovlačenje’ svjetskih filmskih zvijezda, bez obzira koliko to nekome smetalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?