prva optužnica

Sanader: Žele me eliminirati iz javnog života i diskreditirati

'18.11.2010., Hrvatski sabor, Zagreb - Konferencija za medije bivseg premijera Ive Sanadera. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
30.09.2011.
u 08:00

Riječ je o slučaju Hypo otprije 17 godina koji je izvučen iz arhivske prašine.

“Meni je u potpunosti neprihvatljivo da me se tereti za neku navodnu štetu koja je napravljena Hrvatskoj, a zapravo nije napravljena Hrvatskoj. Jer, ako je bilo neke provizije, onda tu proviziju nije platila Republika Hrvatska, nego Republika Austrija, što znači da, ako je bilo nekakve štete, ona je učinjena Republici Austriji. Naime, proviziju nije platilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada, nego navodno austrijska banka, što znači da je šteta ondje počinjena. Poričem da sam počinio to djelo... Ovdje je riječ o slučaju otprije 17 godina koji je izvučen iz arhivske prašine... Tu je riječ o konstrukciji kojom se mene želi politički diskreditirati i ocrniti pred javnošću... Time me se praktično želi eliminirati iz javnog života...”, kazao je, među ostalim, dr. Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a, ljetos tužiteljicama USKOK-a.

Prvi put na sudu

Dio je to njegove obrane koja je prije malo više od mjesec dana postala sastavni dio prve optužnice podignute protiv Sanadera. Riječ je o slučaju Hypo u kojom se bivši premijer tereti za zloporabu položaja i ovlasti “tešku” 3,6 milijuna kuna. Konkretnije, Sander je optužen da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova od kraja 1994. do 22. ožujka 1995. dogovarao kredit s Hypo bankom za gradnju hrvatskih veleposlanstava po svijetu. U tim je dogovorima, smatra USKOK, uzeo spomenutu proviziju, a kako se sve to odvijalo u vrijeme dok je Hrvatska bila u ratu, bivši premijer postao je i prva osoba koja je u Hrvatskoj optužena kao ratni profiter.

Što od spomenutih USKOK-ovih tvrdnji te Sanaderova nijekanja optužbi u slučaju Hypo stoji, a što ne, znat će se nakon današnjeg dana i odluke o optužnici koju će donijeti optužno vijeće pod presjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić.

Naime, Sanader će danas u 13 sati, prvi put od izručenja Hrvatskoj, imati priliku izići pred optužno vijeće kako bi mu zajedno sa svojim braniteljima Čedom Prodanovićem i Goranom Suićem objasnio svoje stavove.

Sve je to zbog njemačkog

Optužno vijeće razmotrit će sve argumente obrane i optužbe, nakon čega će odlučiti je li optužnica protiv Sanadera pravomoćna. A među argumentima koji će biti predstavljeni optužnom vijeću naći će se i sažetak Sanaderove obrane, ali i sažeci iskaza 17 svjedoka, koliko ih je tijekom istrage ispitano, te popis svih provedenih dokaza. Objašnjavajući ljetos USKOK-ovim tužiteljicama zašto smatra da nije počinio kazneno djelo, Sanader je, među ostalim, kazao da je on u cijeli posao uključen jer – dobro govori njemački.

– Bilo mi je poznato da se želi uzeti kredit jer je te 1994. Hrvatska bila u ratu. Velik dio zemlje bio je okupiran, pa je i velik postotak proračuna išao na vojsku i oružje, tako da za diplomaciju nije bilo novca. Možda ga je bilo i nepristojno tražiti s obzirom na to da smo bili u ratu i da je bio potrebniji za vojsku. Osim toga, Srbija je nakon raspada bivše Jugoslavije uzela 98 posto zgrada veleposlanstava, dok je hrvatska diplomacija uspjela zadržati samo jednu ili dvije zgrade – kazivao je Sanader dalje u obrani.

Dodatno je objasnio kako je odluka o podizanju kredita za kupnju zgrada veleposlanstava donesena nakon razgovora s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

– Tuđman je rekao Mati Graniću da imamo naše iseljenike koji mogu pomoći, pri čemu mu je spomenuo Eugena Laxu. Nakon toga Granić je meni kazao da je riječ o iseljeniku koji može pomoći, koji kotira vrlo visoko u masonskim krugovima i koji je već pomagao u vezi s međunarodnim priznanjem Hrvatske. Rečeno mi je i da predsjednik od tog iseljenika (Laxe, nap. a.) traži da pomogne u pripremanju međunarodne zajednice na našu vojnu operaciju (Oluja, nap. a.) – kazao je, među ostalim, Sanader.

Bivši je premijer dalje u svojoj obrani objasnio kada se i s kime iz Hypo banke sastao te kako je tada doznao da se za posao dobiva provizija. No, tvrdio je Sanader, provizija nije bila namijenjena njemu, nego Laxi, a iznosila je pet posto.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije