bečki news otkriva

Sanader milijunsku proviziju primio preko masona Eugena Laxe

\'UNUTRASNJA TUDJMAN I MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA GRANIC SNIMIO:P.MACEK\'
Patrik Macek/PIXSELL
20.08.2011.
u 00:01

Dogovor s Kultererom: provizija je 5% na 140 milijuna ATS, 50% isplaćuje se nakon odobrenja kredita, 50% nakon ugovora

Aferi oko Hypo Alpe-Adria banke nikad kraja: bečki tjednik News u najnovijem broju, pod naslovom "Hypo: Tajni spisi Sanader", otkriva niz pojedinosti iz austrijske istrage protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, kojega se sumnjiči da je u poslovanju s tom koruškom bankom primao mito te o tvrtkama tzv. poštanskim sandučićima, osnovanima isključivo zbog bankovnih računa i isplata provizija za kreditne poslove.

Autentične bilješke

Prema dokumentaciji za koju News tvrdi da je autentična, a riječ je o kreditnim ugovorima, novčanim isplatnicama, izvornim podacima iz poslovnih knjiga tvrtki i raznim bilješkama, vidljivo je da su se bivši prvi čovjek Hypa Wolfgang Kulterer i djelatnik Odjela banke za inozemno financiranje Günter Striedinger, koji je poslije postao predsjednik poslovnog odbora te banke, sastali s Ivom Sanaderom u Zagrebu 30. studenoga 1994. godine zbog "kreditnog posla s Republikom Hrvatskom".

"Dogovoreno je, kako stoji u bilješkama, da Republika Hrvatska uzme kredit od Hypo banke u visini tadašnjih 140 milijuna austrijskih šilinga, da je tražitelj kredita hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, da dostavna adresa bude hrvatsko veleposlanstvo u Beču te da ugovor potpiše tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić", piše News, citirajući u nastavku dogovorene pojedinosti iz ugovora.

Zalog za nove poslove

"Što se tiče posredničke provizije, dr. Kulterer je s dr. Sanaderom dogovorio sljedeće: pet posto provizije od kreditnog iznosa u visini 140 milijuna ATS (to je 7 milijuna austrijskih šilinga) – uobičajene kod takve vrste posla; polovica od toga isplatit će se prigodom prihvaćanja (proračunsko odobrenje) ugovora o kreditu, a preostalih 50% nakon potpisa ugovora. Kao primatelj provizije fingirat će gospodin Eugen L. (Laxa, op. p.) iz Zagreba. Provizija treba biti isplaćena u gotovini."

News piše kako sada odlučujuće pitanje glasi: je li Eugen L., Hrvat koji je dugo godina živio u Brazilu, bio samo od "Sanadera podmetnuta osoba koja daje svoje ime ili čak od Sanaderove stranke HDZ-a"?

List napominje da je 4. siječnja 1995. godine Hypo predao 700.000 šilinga gotovine Eugenu L., koji je potpisao da je preuzeo novac. U bilješci stoji opaska da je isplati "nazočio gosp. Kulterer". Druga isplata u visini od 2,800.000 šilinga istoj osobi uslijedila je 16. siječnja 1995. godine pod nazivom "Trošak provizije – Hrvatska". Treća, u visini od 930.000 šilinga, već nakon samo jedanaest dana. U ožujku iste godine isplaćeno je gosp. L. još 2,570.000 šilinga gotovine te u travnju novih 1,400.000 šilinga.

List navodi da je gosp. Eugen L. u rujnu 1995. godine izvijestio direkciju Hypo banke AG da prenosi svoje poduzetničke aktivnosti u novu tvrtku Bishopsdale Limited sa sjedištem u Jerseyu, zajamčivši istu kvalitetu usluga. Već u listopadu Hypo je dobio prvi račun na 200.000 njemačkih maraka, a po kojem je 13. studenoga isplaćena samo polovica traženog iznosa. U travnju 1996. godine od 9,800.000 šilinga gosp. L. dobio je dio u gotovini, a dio preko Bishopsdale Ltd.

Osim toga, stoji u Newsu, Hypo banka istovremeno ulaže i u druge hrvatske projekte: Elan, Dionu d.d. i Tvornicu autobusa Zagreb.

Sredinom 1999. poslove Bishopsdalea preuzela je tvrtka za trgovinu i financije Arvensia iz Lihtenštajna, među ostalim i konkretne projekte Hypa u Hrvatskoj kao što su "kreditno posredovanje Folio-plasta" i "prodaju dionica Slavonske banke u Osijeku".

Čija je štedna knjižica?

U bilješkama Striedingera iz 1999. stoji i opaska kako dio provizije treba doznačiti na jednu štednu knjižicu, no nije spomenuto čiju.

News naglašava kako je Sanader pred koruškim državnim tužiteljem za Hypo banku Norbertom Ladinigom izjavio da mu je "savjest čista te da nikad od Hypa nije tražio ni primio nikakvu proviziju, iako je to tada bilo uobičajeno". Dodao je kako je njemu bilo samo važno da kredit ne bude skuplji nositelju kredita zbog provizije.

O tajanstvenom primatelju provizija Eugenu L. bivši je hrvatski premijer rekao:

"Uglednog poslovnog čovjeka Eugena L. gotovo i ne poznajem, vidio sam ga jednom ili dva puta. Eugen L. bio je mnogo više prijatelj bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana", stoji u bečkom tjedniku koji piše da je Sanader istražiteljima rekao kako je Tuđman dao nalog tadašnjem ministru vanjskih poslova Mati Graniću da se pobrine o izgradnji "diplomatskog servisa", s obzirom na to da je Srbija tada raspolagala većinom zgrada bivših jugoslavenskih veleposlanstava.

Priznao posrednika

O susretu s čelnicima Hypa Sanader je rekao da je Granić bio povezan s Hypom, a da ga je poslao u Hypo-Deal samo zato što je "odlično govorio njemački jezik". Naglasio je da je od Granića doznao da postoji jedan kreditni posrednik, koji za posredovanje dobiva proviziju od davatelja kredita, te da je riječ o Hrvatu iz inozemstva, po imenu Eugen L.

Za provizije je rekao da ih on "nije dogovarao" te da je o isplatama provizija "samo informiran".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cinbenik
09:19 20.08.2011.

Jednom rijecju stranka opasnih namjera(HDZ),netko je to vec rekao i upozoravao od samog formiranja te stranke.Interesantno je da skoro 20god.\"hrvatovanja\" mnogi nisu to primjecivali ili su takodje imali koristi u podrzavanju te politike.Sramota je da covjek koji jos uvjek ima najveci bro glasova dobivenih na zadnjim izbolrima,lezi u HDZe kazamatu,a svi ostali se slobodno secu.Takodje se treba zapitati zasto je bas HDZe imao najvece uporiste u Hercegovini,a tako i ono malo Bosne,koja mu je i omogucila da dolazi na vlast uporno i tako bi bilo i sledecih godina,dok EU nije intervnirao i spasio Hrvate od demokratske vladavine HDZea.Nadam se da je Ivo samo pocetak u otkrivanju HDZenjarskog zla.

OB
-obrisani-
13:13 20.08.2011.

cinbenik - kad su masoni u pitanju, prije će biti da su u igri i mnoge leve prodane duše, tako se često oko raznih afera spominjo i burDušman i linić i dr. , ali se progone i apse samo onii iz hdz. Prave političke opasne namjere su oni samozvani apologeti sveopšteg \"pošteNJA\" i praveDNOsti

CI
cinbenik
18:19 20.08.2011.

Na tvoju nesrecu skoro da ni jednog \"levog\"nema u HDZe kazamatima,mada se ovi trude da im nadju dlaku u jajetu ali zasada neide.Sigurno je jedno da se sa \"desnim\"nemoze nitko poredit u cinjenju zla Hrvatima iako ja nedijelim ljude na lijeve i desne i jos uvjek mi nije jasno sta to znaci na nasoj politickoj sceni.Prije da su ovi lijevi ipak desni jer ovim se pokazalo da su postenije brinu za naciju za razliku od HDZea koji je kao desni,a nema segmenta gdje nisu zatajili(privatizacija,vodjenje rata(mnogi u Hagu),korupcija,izdaja.......)Za mene su svi Hrvati, koje dijelim na postenei one druge,a mnogi nasijedaju na HDZe Hrvatsvo \"cime bi se trebalo opravdati njihovo povjesno zlo.Mnogima treba jos vremena,a svi placamo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije