Novi pogled

Samopregledom žena sebi najviše može pomoći

npogled
20.04.2012.
u 10:22

Žene moraju shvatiti veliku važnost samopregleda dojke i poznavanje prvih znakova raka

- Ove godine je zaista bilo posebno na obilježavanju Dana narcisa. Ne znam je li to zbog toga što je Španjolski trg obnovljen pa je sijao u svoj svojoj ljepoti, je li to zato što smo mi prvi nešto organizirali ili je nešto treće..., ali ove godine je zaista bilo posebno emotivno. Povrh svega, odazvao se i veliki broj ljudi tako da smo i mi bili prijatno iznenađeni, kazala nam je Maja Memić, predsjednica Udruge građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena “Novi pogled”.

Volonteri Novog pogleda ovom prigodom su dijelili prolaznicima brošure da se podrži takozvani “screening” u BiH, odnosno pregled kojim se karcinom dojke otkriva u ranoj fazi. Dvadeset i dvije udruge s područja cijele BiH dijelile su brošure kako bi se podržao program “screeninga”, kako bi on postao zakonska obveza za žene.

Zahvaljujući ovom programu snižava se stopa smrtnosti žena.

Konzul uvijek uz njih

Iz Udruge posebno izdvajaju konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Plešu i ističu kako je Pleša uvijek prvi i uvijek uz njih, bilo da je to Dan narcisa, Dan roze vrpce ili pak neko drugo obilježavanje. Pored Velimira Pleše obilježavanje Dana narcisa svojom nazočnošću uveličali su i ravnatelj Doma zdravlja Mostar, dr Davor Pehar, dr Selma Jakupović, profesori UWC-a Mostar, te preko 40 volonterki Udruge Novi pogled.

U razgovoru s Majom Memić saznali smo i to da je odziv običnih građana, dakle građana koji nisu članovi Udruge niti su oboljeli, svake godine sve veći. “Daleko je to od toga da je svijest naših sugrađana o ovom pitanju sazrela, ali pomaci su vidljivi i svake godine bilježimo rast zanimanja i razumijevanja za program koji nudimo”, istaknula je Memić.

Preventiva i educiranost

Iz Udruge još jednom žele naglasiti kako je za karcinom dojke preventiva i educiranost jako važna, a u velikom broju slučajeva i presudna.

“Uvijek volimo naglasiti kako mi nismo tu zbog bolesnih žena, nego prvenstveno zbog zdravih žena, da im skrenemo pozornost na opasnost od karcinoma dojke. Da shvate kako su educiranost o bolesti, samopregled i prepoznavanje prvih znakova bolesti veoma važni, jer rano otkriven karcinom je u 99 posto slučajeva izlječiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?