REAKCIJE

Samo želimo znati gdje je 20 nestalih?

bugojno
VL FOTO
18.09.2011.
u 11:45

- Ako je Mlaćo sve bilježio tako precizno, onda vrlo dobro i precizno zna i gdje su tijela naših nestalih. Od Suda očekujemo da ga natjera da to kaže i prekine agoniju - poručuju naši sugovornici

“Potpuno se slažem s tezom tužiteljice Slavice Terzić o tomu da je u Bugojnu u proteklom ratu proveden udruženi zločinački plan, a iskreno se nadam da će uskoro svi koji su bili dio toga plana biti na optuženičkoj klupi”, kaže Vanda Havranek, sestra Mladena Havraneka, mladića koji je podlegao stalnim premlaćivanjima u logoru Salon namještaja.

Odvedeni u nepoznato

Sličnu sudbinu doživjela su još dvojica zatočenika; Mario Zrno i Vlatko Kapetanović. Zrno je pretučen na prisilnom radu, a Kapetanović je odveden iz logora te pretučen do smrti. Tijela sve trojice su pronađena i pokopana, dok se za tijelima 20 od 26 hrvatskih zatočenika odvedenih u nepoznato još uvijek traga. “Naravno da je bio zločinački plan, i to plan koji vodi do vrha i Alije Izetbegovića koji je postrojavao mudžahedine na Rostovu za vrijeme rata. Nadam se samo da će Sud prihvatiti ovu tezu i natjerati one koji znaju da kažu gdje su tijela 20 nestalih.

Ma koliko nama koji smo izgubili djecu na ovaj okrutan način bilo teško, još je teže onima koji ne znaju gdje su tijela njihove djece. Mi smo sad bili na grobu našeg Vlatka i ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima koji nemaju mjesto na kojem bi upalili svijeću svojim sinovima”, kazala nam je Antonija Kapetanović, majka ubijenog logoraša Vlatka Kapetanovića.

Upravo pronalazak tijela nestalih ključno je pitanje za povratak povjerenja u bh. pravosuđe i pravdu, odnosno mogućnost suživota u Bugojnu, kažu predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“Ma koliko kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu bila točna, ako ona kao i ranije nagodbe o priznanju zločina ne dovedu do pronalaska naših nestalih, ne možemo biti potpuno zadovoljni. Nama je prolazak naših 20 nasilno odvedenih logoraša najvažniji. Ako je Mlaćo sve bilježio tako precizno, onda vrlo dobro zna i gdje su tijela nestalih. Od Suda očekujemo da ga natjera da to kaže i prekine agoniju obitelji nestalih koja traje više od 18 godina”, kaže Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji je i sam prošao torture bugojanskih logora.

Zločinački plan

Ipak, kvalifikacija udruženi zločinački plan za ratna događanja u Bugojnu među bugojanskim Hrvatima naišla je na dosad neviđeno odobravanje i uistinu je počela vraćati vjeru u pravosudni sustav BiH. Potvrdio nam je to fra Vinko Sičaja, bugojanski župnik. “Od te vijesti, ljudima zastaje dah. Više no ikad vjerujemo da će Dževad Mlaćo, Selmo Cikotić i drugi uskoro pred lice pravde. Istina, dugo je Tužiteljstvu trebalo da iznese ovakvu kvalifikaciju, ali bolje ikad nego nikad”, kaže fra Vinko.

Fra Janko Ljubos, ratni bugojanski župnik, također je pozdravio tezu Tužiteljstva BiH “Naravno da je to bio udruženi zločinački pothvat, podmukao, užasan i licemjeran”, kaže fra Janko Ljubos.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
matezg
18:39 23.09.2011.

što ih više ne hapsi,ako su to radili.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?