POLITIČKI SUKOB

Samo policijska istraga može smiriti tenzije

fojnica
03.03.2013.
u 10:22

Izvanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica samo je podgrijala ionako napeto stanje među vijećnicima

Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, i dr. Bogomir Barbić, predsjedatelj Općinskog vijeća Fojnice prijavili su Policijskoj postaji Fojnica da su dobili SMS poruke prijetećeg sadržaja. U njima se spominje ime i Branka Stanića Krepe, predsjednika OO HDZ BiH, a autor poruka na nespretan način pokušava upravo Stanića dovesti u vezu sa slanjem prijetećih i uvredljivih poruka čelnicima općine. Autor vrlo dobro zna aktualno političko stanje u Fojnici jer ga slanjem prijetećih SMS-ova nastoji dovesti do usijanja. Naime, zbog prijetećih poruka koje su stigle na njegovu te adresu Salkana Merdžanića, izvanrednu sjednicu jučer je sazvao dr. Bogomir Barbić, predsjedatelj OV-a. Na sjednici je dr. Barabić objasnio kako su prijeteće SMS poruke samo nastavak pritisaka na rad Općinskog vijeća koji traju već dulje vrijeme. Točan datum početka pritisaka naveo je Salkan Merdžanić, načelnik.

Politička pozadina sukoba

- Ti su pritisci počeli 8. listopada prošle godine, pa i ranije, kada se mene kao kandidata za načelnika pokušalo diskreditirati podizanjem optužnica za ratne zločine. Kada im to nije uspjelo, izborni gubitnici nastavili su s prijetnjama i pritiscima kojima je krajnji cilj moja smjena, izjavio je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica. Merdžanić, kao i dr. Barbić, odbili su imenovati tko to na njih vrši pritiske i prijeti im, što je iritiralo neke od vijećnika, prije svih Branka Goluba, predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a BiH. “Zašto ne kažete tko vam to prijeti, imenom i prezimenom“, upitao ih je Golub. Uspoređujući izvanrednu sjednicu OV Fojnice sa Sulejmanom Veličanstvenim, odnosno uvjeren da je interes za ovu sjednicu daleko veći nego za tursku sapunicu, Jakov Gavran, vijećnik HDZ-a BiH, pročitao je cijeli niz kaznenih djela i događanja u Fojnici, a zbog kojih nije bilo izvanredne sjednice, od skrnavljenja muslimanskog groblja, događanja naroda u Gotuši i blokade koja traje više od pola godine, pritisaka i prijetnji mještanima koji su protiv gradnje mini-centrale do postavljanja eksplozivnih naprava, pljački i pronevjera proračunskog novca. - I tek kad netko napiše prijeteću poruku dvojcu Barbić-Merdžanić saziva se izvanredna sjednica, a pri tomu se Branku Staniću Krepi, predsjedniku najjače hrvatske političke stranke u Fojnici ne dopušta da uđe na sjednicu, kazao je Gavran pročitavši pismo koje je vijećnicima uputio Stanić. Njemu kao i predstavnicima nevladinih Udruga nije bio dopušten ulazak u zgradu općine u vrijeme kad se održavala izvanredna sjednica OV Fojnice. - Prijeteće poruke koje se meni pokušavaju pripisati stižu upravo iz krugova dr. Barbića i njegovih suradnika. Pozivam policiju i istražna tijela na višim razinama da što prije provedu istragu. Ako zaista žele i hoće, mogu za pola sata locirati i otkriti tko je to slao prijeteće poruke, odnosno vidjeti da ja s njima nemam nikakve veze“, poručuje Stanić. Stanje u Fojnici, izašlo je to na vidjelo i na jučerašnjoj sjednici, ima dobrim dijelom političku pozadinu.

Zahtjevi za smjenama

Općinsko vijeće Fojnice broji 21 vijećnika, a najviše mandata, njih osam, pripalo je SDA. S pet osvojenih mandata, drugi je HDZ BiH, četiri vijećnika ima SDP, a po jednog HDZ 1990., HSS Stjepan Radić- HSP, SBB i Stranka za BiH. Do političkog raskola unutar HDZ-a BiH došlo je prilikom imenovanja predsjedatelja OV-a. Mimo stranačkih naputaka i dogovora s kolegama kontroverzni dr. Bogomir Barbić zajedno s Mariom Šušnjarom formirao je većinu s SDA i tako sebi osigurao mjesto predsjedatelja OV. Osam vijećnika SDA, dvojica iz HDZ-a BiH od kojih je jedan već isključen iz stranke, a to je dr. Barbić, zajedno s još jednim vijećnikom SBiH imaju natpolovićnu većinu u OV, odnosno 11 ruku. Od ovakvog poteza traju sporovi između Barbića i ostalih članova HDZ-a BiH Fojnice o tomu je li dr. Barbić još član stranke i predsjednik OO HDZ BiH u Fojnici. - Za nas je ta priča završena 16. prosinca prošle godine kada je na sjednici OO HDZ BiH većinom glasova dr. Barbić smijenjen s dužnosti predsjednika OO, a umjesto njega izabran Branko Stanić Krepo, kaže Branko Golub, predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u OV. Ipak, Barbić sebe i dalje smatra predsjednikom pozivajući se na poslovnik o radu prema kojem je samo on mogao sazvati sjednicu OO stranke. Optužbe među članovima OO HDZ-a BiH Fojnice može prekinuti samo Županijski odbor stranke koji zasjeda u utorak. Na sjednici će se naći i prizivi među kojima i onaj za smjenu dr. Barbića s dužnosti predsjednika, potvrdila nam je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH SBŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?