Analiza rada vlasti

Samo na tri plaće zastupnika potrošeno 160.000 KM

CCI
VL FOTO
19.05.2012.
u 11:50

U godinu dana planirano donošenje samo četiri zakona - istaknuli su u CCI-ju

Čak 14 zastupnika u Skupštini HNŽ-a od njih 30 u prvom kvartalu ove godine nije postavilo niti jedno pitanje niti pokrenulo inicijativu. Među ovih 14 je i pet profesionalaca, odnosno onih koji su profesionalizirali svoj mandat i primaju punu plaću za svoj (ne)rad.

Bacanje novca

- Samo za plaće i naknade zastupnika u Skupštini HNŽ-a u prva tri mjeseca 2012. godine isplaćeno je 160.000 maraka - neto, odnosno, drugim riječima, 30 zastupnika je po sjednici naplatilo 50.000 maraka, a po usvojenom zakonu 18.750 maraka. Ovdje nisu uračunate naknade za putovanja, dnevnice i noćenja, položajni dodatak, razliku za regres za neprofesionalne zastupnike, naknada u slučaju smrti - navodi se u izvješću Centra civilnih inicijativa koji je jučer prezentiran u Mostaru, a koji se odnosi na rad vlasti u HNŽ-u u prva tri mjeseca ove godine. CCI uvelike zamjera Skupštini HNŽ-a činjenicu kako ova institucija još uvijek nema ni web-stranicu, iako preporuke za ovaj projekt stoje već pet godina. - Za njezino kreiranje i održavanje su potrebna minimalna ili nikakva sredstva. Unatoč tome, Skupština HNŽ-a još uvijek nema svoj web - naglasili su u CCI-ju. Ništa bolje ocjene nije dobila ni Vlada ove županije. U CCI-ju su istaknuli kako je Vlada u prva tri mjeseca realizirala svega četiri od planiranih 13 zakona, odnosno nešto više od 8 posto od planiranog na godišnjoj razini. - Programom rada Vlade HNŽ-a u dijelu koji se odnosi na normativnu djelatnost planirano je utvrđivanje 49 različitih zakona. Međutim, svega četiri zakona je planirano utvrditi u formi prijedloga, a ostalih 45 tek u formi nacrta. To znači kako je plan Vlade HNŽ-a u ovoj godini kompletnu proceduru završiti za najviše četiri zakona - poručili su iz CCI-ja.

Zakoni na čekanju

Dodaju kako je među zakonima koji neće biti dovršeni ove godine veliki broj onih koji su iznimno važni za građane, kao što je Zakon o zaštiti obitelji s djecom HNŽ-a, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi HNŽ-a, Zakona o zdravstvenoj zaštiti HNŽ-a, Zakon o koncesijama, Zakon o upravljanju otpadom i još brojni drugi. Tu je još cijeli niz primjedbi na rad vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?