Dom naroda

Sadašnja Vlada FBiH ostaje bez ovlasti

Vlada
14.02.2013.
u 08:40

Zastupnički
dom je donio zaključke koji su obvezujući za Vladu FBiH

Proces smjene aktualne i imenovanja nove vlade Federacije BiH mogao bi biti završen u idućih desetak dana, iako SDA prijeti da će u Domu naroda Parlamenta FBiH iskoristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i blokirani smjenu Vlade.

Izglasavanje nepovjerenja

U strankama koje čine parlamentarnu većinu kažu kako treba pričekati petak i epilog sjednice Doma naroda. -Očekujem izglasavanje nepovjerenja Vladi jer je većina izaslanika u Domu naroda potpisala prijedlog za smjenu. Vidjet ćemo hoće li SDA pokušati zloupotrijebiti vitalni nacionalni interes. I oni su svjesni da bi to bila očita zloupotreba u cilju zaštite stranačkih pozicija u institucijama vlasti. Uostalom, Ustavni sud BiH je u slučaju smjene ministara iz SDA u Vijeću ministara jasno presudio da zamjena ministara iz jednog naroda ministrima iz istog tog naroda ne predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa, kaže za Večernjak dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara. On podsjeća da je zaključcima usvojenim na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma postojeća Vlada stavljena u poziciju da ne može izvršavati ni jednu ozbiljniju obvezu.

-Po Ustavu, Vladu imenuje predsjednik Federacije s dopredsjednicima, a potvrđuje Zastupnički dom. Budući da je isti taj Zastupnički dom koji je imenovao Vladu na posljednjoj sjednici izglasao nepovjerenje aktualnoj Vladi, ona ne može imati više nikakve ovlasti, izuzev ispunjavanja onih najosnovnijih dužnosti i međunarodnih obveza, ističe Čavara.

U rukama Budimira

Predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Jasenko Selimović, kaže za naš list kako bi se pozivanjem Kluba Bošnjaka na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa cijela priča opet vratila u ruke Živka Budimira, jer Ustavni sud FBiH trenutačno nema kvorum za odlučivanje u Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa. -Taj problem bi se mogao prevladati tako što bi Budimir konačno pristao dostaviti Domu naroda imena tri kandidata za popunu Ustavnog suda. Popunjeni Ustavni sud bi vrlo brzo mogao odlučiti o tome može li se u slučaju smjene Vlade FBiH uopće govoriti o povredi nacionalnog interesa, kaže Selimović.

On se slaže s Čavarom da bez obzira na ishod predstojeće sjednice Doma naroda, Vlada Federacije više nema kapacitet donositi važnije odluke.

-Zastupnički dom je donio zaključke koji su obvezujući za Vladu Federacije. To ni u kojem slučaju ne može biti dovedeno u pitanje - smatra Selimović.

Ključne riječi

Komentara 1

GD
gen.drinjanin
18:28 14.02.2013.

Mislim da je gosp.Budimir odigrao savršeno točno i inteligentno tako da je jednim potezom,odlučnošću i vizionarstvom,riješio se i onoga koji ga je htio vratiti u vinograd ,njegovih potrčkala,zadovoljio mađunarodne činbenike svojim dosljednim radom i poštenjem a Draganu i ostalim pokazao da se svatko ne može potkupiti za velike novce.Perfektno i svaka čast dragi prijatelju ako čitaš znati ćeš tko piše,,,čekamo tvoju zapovijed generale!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?