Pritisak

SAD traži razmjenu dokumenata o ratnim zločinima BiH i Srbije

dobrovoljacka
VL FOTO
15.01.2012.
u 11:49

Identičan sporazum već imaju Hrvatska i Srbija koji idealno funkcionira. Teški slučajevi ratnih zločina se više otkrivaju, odgovorni kažnjavaju...

Američka administracija zatražila je da se bez daljnih opstrukcija nastavi sa suradnjom zemalja regije u procesuiranju ratnih zločina koja je uslijedila nakon što su pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine naprasno i bez ikakvog razloga otkazale potpisivanje već pripremljenog sporazuma sa Srbijom.

Neracionalan strah

Poruke o tome su dužnosnici SAD-a ovoga tjedna prenijeli domaćim vlastima, prije svih Predsjedništvu BiH i predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso koja se najviše protivila potpisivanju ovoga dokumenta. Po navodima koje su dužnosnicima BiH iznijeli predstavnici SDA-a ne postoje nikakve zapreke da države i vlasti međusobno razmjenjuju informacije oko počinjenih ratnih zločina, te da je prva hajka koju su pokrenuli, prije svih, bošnjački dužnosnici iz BiH u strahu zbog slučaja Dobrovoljačka nemaju nikakva utemeljenja. Identičan sporazum već imaju Hrvatska i Srbija koji idealno funkcionira budući da su u dosta slučajeva gdje se srbijanskim državljanima vode sudski postupci pred sudovima u Srbiji, sudski spisi, uključujući dokazne materijale u mnogome pomogli da se rasvijetle teški slučajevi ratnih zločina, a odgovorni kazne i odgovaraju za zlodjela. No, umjesto toga bošnjački su politički i pravosudni predstavnici inzistirali da se suđenja za ratne zločine odvijaju na temelju mjesta počinjenja i stvarne nadležnosti ne ulazeći pri tome uopće u razmatranje okolnosti koje praktično onemogućavaju provedbe takve prakse koja jest univerzalna.

Pogoduju zločincima

Naime, Srbija, ali niti BiH pa ni Srbija po svojim ustavima ne izručuju, izuzev u slučaju Haaškoga tribunala, svoje državljane drugim državama. Umjesto potpisa sporazuma između dva tužiteljstva, cijelu je sada proceduru preuzelo Predsjedništvo BiH, odnosno predsjedatelj Željko Komšić iako za takvo što nije trebala suglasnost države i očito je kako se radi o kupovini vremena. S druge strane, apsurdno je, da će u slučaju nesuradnje Sarajeva počinitelji ratnih zločina i dalje mirno šetati Srbijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?