Neočekivani dogovor

SAD i Rusija tražit će model Assadova odlaska, a ne pada

'Russia\'s Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and U.S. Secretary of State John Kerry react during a joint news conference after their meeting in Moscow, May 7, 2013. The U.S. secretary of state sought
'SERGEI KARPUKHIN'
09.05.2013.
u 12:00

Što će biti s Assadom? Teško je zamisliti Siriju s njim, ali pitanje je i što će biti sa Sirijom bez njega, kaže Tvrtko Jakovina

Da status quo u sirijskom sukobu, koji već duže vrijeme vlada na terenu, ne može ni jedna od zaraćenih strana promijeniti, postalo je vrlo jasno kada su Rusija i SAD objavili da će krajem mjeseca organizirati mirovnu konferenciju. Prema nenadanoj zajedničkoj izjavi ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova i američkog državnog tajnika Johna Kerryja, koji se nalazi u svom prvom službenom posjetu Moskvi, za isti će stol posjesti predstavnike Assadova režima i oporbe kako bi se napokon pregovorima došlo do završetka rata koji je u protekle dvije godine odnio više od 70.000 života.

– Ovo pokazuje najmanje dvije stvari. Prvo – da je Assadov režim uzdrmaniji nego što to prikazuje i drugo – da je opasnost od širenja sukoba na cijelu regiju puno veća nego što se to čini – kaže analitičar dr. Tvrtko Jakovina.

Koliko je i SAD-u i Rusiji stalo da se ovaj sukob napokon okonča, pokazuje i podatak da je dogovor o zajedničkoj organizaciji konferencije došao u trenutku vrlo hladnih političkih odnosa Washingtona i Moskve.

Hladni odnosi

Posljednjih mjeseci SAD je na svoju crnu listu viznog režima stavio niz ruskih dužnosnika za koje sumnja da su upleteni u kršenja ljudskih prava, dok je Moskva odgovorila progonom nevladinih organizacija koje su financirane iz inozemstva. Čak je i samog tajnika Kerryja Putin ostavio da čeka u Kremlju puna tri sata prije početka sastanka koji je Kerry imao prije susreta s Lavrovom. No taj je susret, za koji nije ni pomišljao da bi mogao donijeti neke dramatične obrate vezane za Siriju, urodio plodom, što je rezultiralo izvanrednom, u ponoć sazvanom tiskovnom konferencijom.

– Ovdje smo kako bismo poručili da smo spremni na suradnju – objavili su zajednički Kerry i Lavrov objavljujući odluku o organiziranju konferencije. Očito je da su obje strane odstupile od svojih vrlo tvrdih i suprotstavljenih stavova, među njima i o stavu o sudbini predsjednika Assada. Lavrov je ustvrdio da će o njegovoj sudbini odlučiti narod Sirije, a Kerry nije htio uopće komentirati to pitanje tvrdeći da je za razgovor o Assadu još prerano. To je puno mekši stav od dosadašnjeg stava Washingtona koji je zahtijevao bezuvjetni Assadov odlazak.

Model odlaska

– Nije realno očekivati da će do pravog dogovora doći ako se ne nađe model Assadova odlaska s vlasti. Nakon ovako dugog i krvavog rata teško je očekivati da će stanje ostati nepromijenjeno, no veliko je pitanje što će se dogoditi sa sadašnjim predsjednikom. Tu će se zasigurno ići na određene ustupke, i s jedne i s druge strane. No ključno je pitanje u što će se Sirija na kraju pretvoriti, to je odgovor koji vjerojatno nitko ne zna – kaže Jakovina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije