SUKOB INTERESA

SAD i EU zabrinuti zbog angažiranja Turske u BiH

Ahmet Davutoglu
Željko Lukunić/Pixsell
30.01.2011.
u 11:00

Turska diplomacija sada se, uz njemačku, snažno ‘angažirala’ u rješavanje postizborne političke krize u BiH, traži se što skorije konstituiranje vlasti

Nakon njemačke, i turska diplomacija uplela se u rješavanje postizborne političke krize u BiH. Jučerašnja bosanskohercegovačka turneja turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua najbolje govori da je međunarodna zajednica i preko turske diplomacije odlučila riješiti aktualnu političku krizu, koja je izbila zbog SDP-ova stava da iz nove vlasti izbaci stranke koje su dobile najveću potporu svojih glasača.

Turska za široku koaliciju


Iznenadni posjet šefa turske diplomacije Ahmeta Davutoglua i izjava kako očekuje da će u BiH uskoro biti formirana vlast nakon općih izbora te da će zemlja krenuti putem političkog i ekonomskog prosperiteta, potvrđuje tezu da je uz Njemačku, kao posrednicu Europske unije, i Turska uvedena u postizborni bh. konflikt. Koncept SDP-ove koalicije da se iz buduće vlasti u Federaciji BiH eliminiraju HDZ BiH i HDZ 1990, neslužbeno doznajemo, nije naišao na odobravanje ni turske, kao ni njemačke diplomacije. Iako se u razgovorima, iz diplomatske pristojnosti, nije spominjalo ime niti jedne političke stranke, čelnici SDA su posjet turskog ministra vanjskih poslova BiH iskoristili za korigiranje stavova, prije svega SDP-a, koji uporno hoće konstituirati vlast bez dva HDZ-a. Razgovaralo se jučer i o reformi Ustava, odnosno provedbi odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”.

U vlast i dva HDZ-a


Ističući da je u BiH doputovao u svojstvu predsjedatelja Odbora ministara Vijeća Europe kako bi pomogao u formiranju vlasti, ministar Davutolgu je jučer razgovarao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, čelnicima SDA, SDP-a i Stranke za BiH, Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Harisom Silajdžićem. Poslijepodne je posjetio Banju Luku, gdje je razgovarao s predsjednicima SNSD-a i SDS-a, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem, te predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem. Planirani razgovori turskog ministra vanjskih poslova u Mostaru s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 politička su poruka da se pri konstituiranju nove vlasti u BiH bez njih ne može računati.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:11 30.01.2011.

Izgleda da je i Turcima jasno ono sto nasim domacim \"turcima\" nije!

SP
sinovi posavine 102
19:57 31.01.2011.

vao jesmo popularni sad nas i turci pomazu zar nisu dovoljno pomogli kad su 14 st importirali svoju bracu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?