Pohod Svetog Oca

S papom će na misi u Zagrebu sudjelovati 200.000 vjernika

'Pope Benedict XVI arrives in procession to celebrate Ash Wednesday mass at the Basilic of Santa Sabina in Rome March 9, 2011. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: RELIGION)'
'GIAMPIERO SPOSITO'
03.06.2011.
u 23:12

Osim Zagrepčana, koji su najbrojniji, stižu hodočasnici iz cijele zemlje te iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Srbije

Papa Benedikt XVI. stiže u Hrvatsku. Njegov zrakoplov točno u 11 sati sletjet će u Zračnu luku Zagreb, u kojoj će ga dočekati predstavnici hrvatskih obitelji i državni vrh, predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. Kao i njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II., Benedikt XVI. svoj prvi govor održat će upravo u Zračnoj luci i poslije njega već će se čuti prve poruke hrvatskim građanima koje je Benedikt XVI. naumio izreći za ovoga svoga putovanja.

Međutim, najvažniji papin govor hrvatskoj javnosti u subotu bit će onaj u Hrvatskome narodnom kazalištu, u kojem će se Sveti Otac susresti s predstavnicima vjerskih zajednica, politike, kulturne i javne scene. Očekuje se da će upravo taj govor u HNK biti glavna poruka hrvatskomu društvu.

Bdjenje pred katedralom

Iz HNK papa Benedikt XVI. papamobilom ide na Trg bana Jelačića, na kojem ga čekaju mladi s kojima će zajedno bdjeti od 19.30 i, prema sadašnjim predviđanjima, taj će susret biti najispunjeniji i najnabijeniji emocijama i energijom. Očekuje se da će se na Trgu bana Jelačića susresti 50.000 mladih s Benediktom XVI., a svi koji ne budu mogli na zagrebački glavni trg, bdijenju će moći nazočiti ispred katedrale, gdje su postavljeni videozid i razglas.

Crkva je, inače, objavila službena predviđanja broja hodočasnika, koja su znatno manja od onih prvotno najavljivanih. Tako se, prema pisanju Ike, na misi na zagrebačkom Hipodromu najviše vjernika očekuje iz Zagreba. Prema nekim procjenama, na misi s papom sudjelovat će više od 200.000 vjernika iz glavnoga grada. Iz Đakova ih dolazi oko 10.000, iz Riječke nadbiskupije oko 5000, a iz Splitsko-makarske nadbiskupije oko 15.000.

Obiteljske vrijednosti

Na susret s papom dolaze i vjernici iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije te sa sjevera Srbije. Najavljeno je nekoliko stotina vjernika iz hrvatskih misija. Središnji je događaj u nedjelju misa na Hipodromu, koja će biti u 10 sati, ali će Hipodrom biti otvoren od tri sata u noći.

Na misnom slavlju papa će u svojoj homiliji istaknuti obiteljske vrijednosti, koje su u središtu ovoga njegova posjeta, a potom će se uputiti prema središtu Zagreba i katedrali, gdje će se pomoliti na grobu kardinala Stepinca. To je prije njega 1994. već učinio njegov prethodnik Ivan Pavao II., i to dok Stepinac još nije bio beatificiran, pa se ta molitva Ivana Pavla II. tumačila kao neformalna Stepinčeva beatifikacija, a sada se može reći da će molitva Benedikta XVI. na Stepinčevu grobu biti njegova neformalna kanonizacija, dok se očekuje proglašenje svetim.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?