Transferi

S hrvatskim putovnicama bh. igrači će lakše moći do transfera

nogomet
vl
16.02.2012.
u 09:50

Bh. nogometaši s hrvatskom putovnicom lakše če također dolaziti do angažmana, pošto više neće imati status 'stranaca'

Hrvatski nogometaši ponekad su imali problema, jer su postali prekobrojni stranci u europskim klubovima. S takvim se problemom u Rusiji teško nosio Stipe Pletikosa. No, on je samo primjer nogometaša koji je došao u zemlju koja ima propis o ograničenom broju stranaca u momčadi.

 

Kupci posustajali

 

Druga je stvar odlazak u europske klubove, nerijetko bi potencijalni kupac igrača posustajao baš zato što je imao previše stranaca. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine hrvatski će igrači postati “državljani” starog kontinenta i izlaze iz okvira igrača “izvan EU-a”.

 

- Neke zemlje imaju ograničeni broj igrača koji su izvan Europske unije, Talijani primjerice. Stoga će ulazak Hrvatske u tu zajednicu olakšati prodaju igračima s hrvatskom putovnicom, jer više neće biti stranci. No, to je i jedino što se zapravo ulaskom u Europsku uniju mijenja - kaže direktor Dinama i član brojnih europskih nogometnih foruma.

 

Isto pravilo vrijedi za sve nogometaše s hrvatskom putovnicom, kakvih je primjerice u nogometnoj Premijer ligi BiH prilično veliki broj. Takvi nogometaši također će lakše dolaziti do prilike za transfer u nekoj europskoj zemlji. Postoje i dalje ograničenja u nekim europskim nižim ligama, u kakve bi se uglavnom mogli lakše transferirati igrači iz Premijer lige BiH, ali u svakom slučaju oni s hrvatskom putovnicom imat će kakvu-takvu prednost prilikom traženja inozemnog angažmana.

 

Promjene zapošljavanja

 

Ulazak u EU možda će promijeniti način zapošljavanja igrača u Hrvatskoj, a ti bi trendovi mogli brzo doći i u BiH, kada se uzme u obzir da pedantna Uefa svakim danom sve više potiče transparentni rad klubova.

 

- Moguće je. Naši igrači su sad samostalni djelatnici i Uefa nema ništa protiv toga. No, pitanje je kad se naši zakoni usklade s europskima, hoće li i dalje tako biti. Ostalih promjena ne bi trebalo biti. Transferi igrača odavno su transparentni, svako u tijelima, našima ili europskima, mogu provjeriti svaki transfer. Uefa je to sredila zajedno s Europskom unijom prije svega zbog istočnih zemalja u čijim se transferima sumnjalo na pranje novca. No, posljednjih 10 godina svaki je transfer do u detalje podložan kontroli, tako da tu nekakvih promjena kad uđemo u EU neće biti - veli Vrbanović.

 

U Premijer ligi BiH moguće je da u klubu nastupaju i cijele momčadi s amaterskim ugovorom. Za očekivati je kako će se u budućnosti raspisati kvote po kojima će svaki klub najvišeg ranga morati imati određeni broj igrača s profi ugovorom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?