TRAŽI SE NAPREDAK

Š. Fuele: Pred članicama EU-a postaje sve teže braniti BiH

Štefan Fuele
31.08.2013.
u 10:08

Liderima sedam stranaka u BiH u nedavnom pismu Štefan Fuele objašnjava važnost napretka BiH prema EU

Treći sastanak dijaloga na visokoj razini između EU i BiH o procesu pristupanja, kako je ranije i objavljeno, održat će se 1. listopada u Bruxellesu. Na sastanak je pozvano 14 dužnosnika iz BiH, pored političkih lidera i predsjedatelja Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, tu su premijeri entiteta i drugi.

Pitanje temeljnih reformi

- Ovaj sastanak je bio sazvan za travanj u Mostaru, no morali smo ga otkazati zbog nedostatka napretka BiH po pitanju temeljnih reformi koje je trebalo poduzeti na putu prema EU. Zaključci s Europskog vijeća održanog 22. srpnja, kao i pismo koje sam nedavno uputio vođama sedam stranaka ne ostavljaju prostora za sumnju što se to očekuje od BiH. Najvažniji aspekt je provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić - Finci’ kako bi se krenulo naprijed prema dnevnom redu proširenja EU, navodi u pozivu Štefan Fuele, povjerenik za proširenje i Europsku susjedsku politiku. - Na trećem sastanku našeg dijaloga očekujem od predstavnika BiH da nam daju najnovije informacije o vremenskom roku provedbe presude u slučaju ‘Sejdić - Finci’. Pozvao sam glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda se pridruži raspravi. Nadalje, na dijalogu će se govoriti o koracima u pogledu uspostave koordinacijskog mehanizma za EU pitanja i o potrebi pregovaranja protokola o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma nakon primanja Hrvatske u Europsku uniju. Procjena ovih ključnih koraka na putu BiH prema EU će mi također dopustiti otvoriti raspravu o Strateškom dokumentu BiH koji se tiče IPA 2014. - 2020. za pružanje podrške procesu integracije u EU, navodi se u pozivu Fuelea za sastanak. Kako se navodi, dobrodošlicu i uvod u sastanak imat će Štefan Fuele, povjerenik za proširenje i Europsku susjedsku politiku; Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH i Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe. Na prezentaciji situacije u BiH, kako se navodi u dnevnom redu sastanka, bit će razgovora o provedbi presude ‘Sejdić - Finci’, uspostavi koordinacijskog mehanizma za EU pitanja, protokolu o prilagodbi sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/privremenom sporazumu nakon primanja Hrvatske u EU i predpristupnim fondovima za potporu procesa integracije u EU: stanje IPA 2013. i otvaranje rasprave o Strateškom dokumentu zemlje za IPA 2014. - 2020.

Konzultacije i razgovori

Lideri političkih stranaka i dužnosnici iz BiH su prošle godine na sastanku Dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja s BiH preuzeli obveze koje su trebali provesti, kao i određene rokove. Bilo je mnogo sastanaka šestorke, četvorke, pojedinačnih s predstavnicima EU-a u BiH kako bi se pronašlo pravo rješenje, ali do sada nije pronađeno. Pokušala se krivnja prebacivati na određene lidere, prozivalo se tko je kriv jer nema dogovora i napretka BiH prema EU. Prema mišljenju lidera nije izvjesno da će se na sastanak 1. listopada doći s konkretnim prijedlogom. Doznajemo kako će se lideri političkih stranaka konzultirati prije sastanka u Bruxellesu kako bi otišli s jasnim stavovima, ali i odgovorima na sva pitanja koja su pred njih postavili čelnici EU-a. Tijekom ovih mjesec dana učinit će se sve kako bi se stavovi približili. EU je ranije upozorila BiH, a čini se da je ovo posljednja prilika da BiH uhvati europski vlak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?