Mostarsko proljeće

Ruiz: Zamišljam da zvuci moje gitare prodiru kroz zidove geta

Opasnost od još veće katastrofe
REUTERS
21.04.2010.
u 09:18

Uz Antonija Kika Ruiza briljirali su i ostali članovi francusko-španjolskoga ansambla - Christoph Girard na harmonici, vokal Alberto Garcia, basist Jacky Grandjean te Antonio Gomez Kadou - cajon

Suvremeni flamenco u izvedbi francusko-španjolskog ansambla Antonija Kika Ruiza u sklopu Mostarskog proljeća - XII. dana Matice hrvatske, napunio je veliku dvoranu Kosače i još jednom pokazao da je mostarska publika itekako željna ovakvih događaja.

 

Nastavak gostovanja

 

Gostovanje svjetski poznatog i jednog od najzanimljivijih predstavnika suvremenog flamenca - gitarista Kika Ruiza, nastavak je još prošle godine započetih gostovanja glazbenika ovoga žanra na Danima Matice hrvatske. Uz Ruiza, sina Španjolaca, rođenog 1964. u francuskom Toulouseu, briljirali su i ostali članovi ansambla - Christoph Girard na harmonici, vokal Alberto Garcia, basist Jacky Grandjean te Antonio Gomez - cajon. Na repertoaru su bile balade, tango, rumba, a slušali smo, između ostalih, skladbe Cadiz, Por Dentro, Nostalgia, San Rafael, Morena, Cachito de Vida, Quiero Vivid... Na našim prostorima, kažu nam, gostovali su već ranije, no nikada baš u ovom sastavu. Tako su njihove izvedbe već imali prigodu čuti posjetitelji na koncertima u Sarajevu ili Skopju. Inače, Ruiz je osmislio vlastiti pristup španjolskoj glazbi. Svira od svoje 9. godine, a u 11. je pobijedio na gitarističkom natjecanju u rodnom mjestu. Usavršavao se u Sevilli, u radionici Manola Sanlucara, koji ga je, uz gitarističku tehniku rumberosa, uveo u filozofiju tog glazbenog oblika. Godine 2005. Kiko Ruiz objavio je svoj najpoznatiji uradak - Cachito De Vida, a nedavno je izdao album Tandem s indijskim pjevačem Ravijem Prasadom.

 

Zadire u srca

 

- Velika je to glazba, zadire u srca mnogih diljem svijeta i zato nadilazi granice Andaluzije prelijevaći se na druge kulturne sredine, poprimajući univerzalnu dimenziju. Zamišljam da zvuci moje gitare prodiru kroz zidove geta, jer je glazba vatra u srcima slobodnih ljudi - kaže Ruiz o svojoj glazbi, koja predstavlja poveznicu između tradicije i izvanjskih poticaja koje osluškuje i prenosi u svoj umjetnički izričaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije