RAT RADI PRORAČUNA

RS planira osnivati svoju upravu za naplatu PDV-a

\'novac3\'
Arhivska fotografija
24.12.2011.
u 10:35

Sukob oko buduće projekcije proračuna i načina raspodjele PDV-a koji prikuplja Uprava za neizravno oporezivanje je toliko velik da je Vlada RS-a napravila svoj (pričuvni) plan

Fiskalno vijeće je predložilo da okvirni proračun na razini države BiH bude 980,2 milijuna KM, što je za 4,65 posto manje u odnosu na prošlu godinu, ali još uvijek nije ni blizu dogovor političara iz RS-a i Federacije BiH o tome koliki će on u konačnici biti.

RS prijeti naplatom PDV-a

Dapače, sukob oko buduće projekcije proračuna i načina raspodjele PDV-a koji prikuplja Uprava za neizravno oporezivanje je toliko velik da je Vlada RS-a napravila svoj (pričuvni) plan po kojem će dobivati sredstva od naplaćenog poreza na dodanu vrijednost. Predsjednik spomenutog entiteta Milorad Dodik izjavio je kako imaju spreman plan u slučaju da Uprava za neizravno oporezivanje BiH od 1. siječnja obustavi isplate s jedinstvenog računa. Kao jednu od mogućnosti najavio je osnivanje nove uprave za neizravno oporezivanje RS-a koja bi preuzela poslove UNO-a BiH i to samo na teritoriju RS-a. “Dođe li do zastoja sredstava RS, i to samo jedan dan, predstavnici RS-a će povući suglasnost o formiranju Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ona ne treba odlučivati o političkim stvarima, čiji je sastavni dio i proračun BiH”, poručio je Milorad Dodik, što je u međunarodnim krugovima shvaćeno kao najizravnija prijetnja za potpuno urušavanje financijske stabilnosti čitave države. Ako se ne postigne dogovor o konačnom iznosu državnog proračuna, koji prema tvrdnjama dužnosnika iz RS-a mora biti osjetno manji u odnosu na 2010. godinu, Uprava za neizravno oporezivanje već je najavila da će od 1. siječnja iduće godine prestati s isplatom sredstava od PDV-a.

Traže intervenciju OHR-a

Federalni dužnosnici traže da državni proračun nametne Ured visokog predstavnika, koristeći se bonnskim ovlastima, što RS neće prihvatiti. Svi se nadaju da će pitanje proračuna biti riješeno na sastanku političkih čelnika u iduću srijedu. Tome se nada i američki veleposlanik u BiH Patrick S. Moon. On smatra kako je stav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira BiH, koji podržava i međunarodni predstavnik Valentin Inzko, da ovo pitanje trebaju riješiti domaći politički lideri, bez nametanja odluka sa strane. Naime, druga točka dnevnog reda na sastanku u srijedu bit će proračun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?