Tradicija

‘Rodijaci’ na 15. okupljanju Izbičana i njihovih prijatelja

Izbičijada
18.08.2012.
u 12:32

Izbičijada je započela malonogometnim turnirom, a nastavljena je u veselom ozračju te nastupima folklornih društava i zabavnim dijelom

Već 15. put na Izbičkom polju okupilo se mnoštvo Izbičana i njihovih prijatelja. Popularna Izbičijada počela je tradicionalnom nogometnom utakmicom između domicilnih i raseljenih Izbičana - nogometaši Sela pobijedili su ekipu Grada rezultatom 6:5. Načelnik širokobriješke općine Miro Kraljević pobjednički pehar uručio je predstavniku pobjednika Mariju Kokiću.

Predstava ‘Rodijaci’

Program Izbičijade 2012. nastavljen je predstavom “Rodijaci“ autora Petra Miloša, a u režiji Velimira Pšeničnika Njirića, koji je uz Miru Barnjaka i glumio u ovoj komediji koja na duhovit način govori o našim karakterima. Nazočne su pozdravili Vjekoslav Draškić, član Organizacijskog odbora Izbičijade, i Miro Kraljević, načelnik općine Široki Brijeg koji je čestitao Izbičanima na njihovom tradicionalnom okupljanju. Posebno je pohvalio rad izbičkog HKUD-a Brda, kao dobar primjer kako se ovdje može ostvariti kvalitetniji život nego u razvikanom i otuđenom Zapadu. Na 15. okupljanju Izbičana bio je impresivan broj njihovih prijatelja, među kojima mnoštvo uglednika iz svih sfera života. Jedna od glavnih tema, uz domaći prismok i zlatne kapi, bila je ona o pronalasku vode nadomak Izbičkog polja i budućem izbičkom vodovodu. Program je nastavljen nastupom izbičkog HKUD-a Brda, koji je i ove godine zadivio nazočne svojom izvedbom spleta slavonskih plesova, uz tamburaški sastav ovoga KUD-a. Društvo broji više od 50 aktivnih članova, predsjednik je Miljenko Crnjac, tajnik Vjekoslav Draškić, a umjetnički voditelj je Ivo Crnjac Didović. HKUD Brda nasljednik je društva Izbično, koje je djelovalo od 1980. do 1984., ima folklornu, pjevačku i glazbenu sekciju, školu modernog plesa, a s radom počinje i glumačka sekcija. Brojni su nastupi ovog KUD-a u domovini i inozemstvu.

Veselo okupljanje

Potom su nastupili HKUD Turčinovići, HKUD Vrila iz župe Mostarski Gradac, uz tamburaški sastav KUD-a Sveti Ante iz Dretelja, te HKUD Sveti Ante iz Cima. U ime Organizacijskog odbora Vjekoslav Draškić uručio je zahvalnice sudionicima programa ovogodišnje Izbičijade. Program je vodio Marinko Karačić, a 15. izdanje Izbičijade u ugodnoj ljetnoj noći na Izbičkom polju nastavljeno je nastupom skupine Treća smjena, s kojom je zapjevao i Frenki.

Svi su se složili s time da je Izbičijada jedno od najmasovnijih, najspontanijih i najveselijih okupljanja u Hercegovini. Tiho Crnjac, predsjednik MZ Izbično, imao je pune ruke posla, ali još više zadovoljstva zbog toga što je sve ispalo bolje i od planiranog. Uz slasne zalogaje, vino se točilo, grlo se močilo. Da bi se iz njega bolje orila ganga!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?