NAPETA AUKCIJA

Rimska kaciga stara 2000 godina prodana za čak 2,3 milijuna funti!

rimska kaciga (1)
Reuters
07.10.2010.
u 18:22

To je tek treća rimska paradna konjanička kaciga pronađena na britanskom tlu. Muzeji već apeliraju na Vladu da nametne zabranu izvoza kacige iz Velike Britanije.

Jedan britanski 20-godišnjak obogatio se praktički preko noći tako što je slučajno pronašao prastaru kacigu rimskog vojnika.

Svečana kaciga rimskog konjanika prodana je je na aukciji u Christie'su za nevjerojatnih 2,3 milijuna funti!

Britanski mediji i kustosi brojnih muzeja pretpostavljali su da će kaciga postići cijeni oko 200.000-300.000 funti, no čak šestorica ponuđivača zagriženo su se nadmetala sve do kraja.

A na kraju je ostvarena cijena od vrtoglavih 2,281.250 funti! Artefakt je kupljen anonimno preko telefona, na očaj britanskih muzeja.

- Velika je sramota da uz svu podršku javnosti muzej Tullie House nije uspjela pobijediti na aukciji, poručio je Stephan Deuchar, direktor fonda Art, koji je novčano pomagao muzej u nadmetanju. Dodatnih milijun funti osigurao je Nacionalni fond memorijalnu ostavštinu, ali to nije bilo dovoljno.

Britanci strahuju da bi mogli i potpuno ostati bez kacige, ako se ispostavi da je kupac stranac. Također, ako se radi o privatnom kolekcionaru kaciga bi mogla biti trajno skrivena od javnosti.
Muzeji već apeliraju na Vladu da nametne zabranu izvoza kacige iz Velike Britanije.

Kaciga je inače pronađena u svibnju ove godine pokraj mjesta Crosby Garret, a pronašao ju je jedan neimenovani mladić, inače entuzijast za metalne detektore. To je tek treća rimska paradna konjanička kaciga pronađena na britanskom tlu. Procjenjuje se da datira s kraja 1. stoljeća nakon Krista.
Kaciga je služila kao maska na posebnim svečanostima ili paradama, a ne kao zaštita u borbi.

Prve dvije pronađene su još 1796., te 1905. i obje se nalazu u muzejima. Jedna je u londonskom British Museumu, a druga u Antičkom muzeju u Edinburghu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?