Bihać

Revolucionarno poboljšani uvjeti rada ubrzat će proces dijagnostike

Laboratorij
Samir Tulić
04.04.2013.
u 10:06

Unsko-sanska županija po pitanju oboljelih od tuberkuloze u samom je vrhu Bosne i Hercegovine

U nazočnosti predstavnika Vlade USŽ, županijskih zdravstvenih ustanova, UNDP-ova regionalnog ureda u Bihaću, te uprave i zaposlenika Županijske bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić“, službeno su predane na uporabu sredstvima Globalnoga fonda obnovljene prostorije laboratorija za dijagnostiku HIV AIDS, tuberkuloze i malarije, za što je utrošeno 187.000 KM. Obnova prostora obavljena je posredstvom UNDP-a. U sklopu obavljene rekonstrukcije, pored renoviranja prostora i instaliranja ventilacijskog sustava, laboratorij je opremljen bio-sigurnosnim kabinetom, neophodnim za rad laboratorija, čime se osigurava maksimalna zaštita osoba koje u njemu rade, a potencijalna kontaminacija okoliša svedena je na minimum.

Koliko je ovo značajan korak za ovdašnje prilike, potvrdila je svojim riječima dr. Etida Rizvanović-Vojić, specijalistkinja pneumoftiziolog i županijska koordinatorica za tuberkulozu, rekavši kako je USŽ po pitanju oboljelih od ove bolesti u samome vrhu u BiH. Laboratorij i revolucionarno poboljšani uvjeti rada, kako je kazala, ubrzat će proces dijagnostike bolesti, a što je preduvjet za uspješniju provedbu mjera protiv infekcija te njezine kontrole sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Slobodan Tadić, voditelj programa UNDP BiH, smatra kako je ovaj događaj tek jedan u nizu kvalitetno i odgovorno realiziranih projekata u ovome dijelu BiH, u čemu je interes građana na prvom mjestu. - Bihać je izabran jer je ovdje zabilježena visoka stopa oboljelih od tuberkuloze, što je kroz državni koordinacijski mehanizam prepoznato i ocijenjeno prioritetnim, za što su osigurana sredstva u okvirima Globalnog fonda. S gotovo 190.000 KM učinili smo rekonstrukciju prostorija laboratorija, osigurali opremu te naobrazbu kadrova u zemlji i inozemstvu, kazao je Tadić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?