Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Revolucija: Znanstvenici "oživjeli" biljku zaleđenu 400 godina!

Istraživači su bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom
29. svibnja 2013. u 07:52 0 komentara 4 prikaza
biljke
Foto: Sanjin Strukić/VLM

Kanadski znanstvenici uspjeli su oživjeti biljke koje su bile zaleđene prije 400 godina, tijekom "malog ledenog doba". Kako prenosi BBC, uzorci biljke vrste briofita uspješno su se razvili u laboratorijskim uvjetima.

Istraživači sa Sveučilišta u Alberti navode da njihova studija otkriva način na koji se ekosistemi oporavljaju nakon dugih, cikličnih ledenih perioda. Istraživali su područje oko ledenjaka Teardrop, koji se nalazi duboko u arktičkom području Kanade. Ledenjaci u ovom prodručju se od 2004. godine drastično smanjuju, brzinom od tri do četiri metra godišnje. Topljenje ledenjaka ogolilo je zemlju koja nije bila izložena svjetlosti od tzv. "malog ledenog doba" koje je zahvatilo zemlju u periodu od 1550. do 1850.

- Prilikom obilaska ledenjaka primijetili smo tanki zelenkasti sloj na prostorima koje je donedavno prekrivao led - izjavila je Catherine La Farge, vođa istraživanja i autorica studije objavljene u analima Nacionalne akademije znanosti. Kada glečeri nestanu, pojavit će se čitava nova vegetacija.

Briofiti se razlikuju od ostalih, nama dobro poznatih kopnenih biljaka jer nemaju krvožilno tkivo koje raspoređuje vodu u sve dijelove organizma. Poznato je da nakon dugih polarnih zima na Arktiku, briofiti mogu ponovno oživjeti s povratkom toplijih mjeseci. Istraživači su, međutim, bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom.

- Kada smo ih pogledali podrobnije u laboratoriju, uvidjeli smo da su se iz biljke počeli razvijajati bočni ogranci. To nas je zaista iznenadilo. Do sada smo mislili da mogu oživjeti samo biljke u neposrednoj blizini ledenjaka, ali ne i one koje su godinama bile zarobljene u ledu. Sada po prvi put imamo dokaz da biljke mogu preživeti dugi niz godina ispod leda i da na prve znake sunca ponovo započnu razvoj tamo gdje su stale - kazala je dr. La Farge.

- Ledenjaci sve brže nestaju, a sa njihovim topljenjem pojavit će se čitava jedna vegetacija koja je bila pod ledom, što će imati velike posljedice - dodala je dr. La Farge.

>>Preživjeli ledeno doba: Hrvati su prastanovnici Europe

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.