Reportaža

Revolucija izgradnje malih solarnih elektrana na krovovima

Čapljina
Frano Matić
21.04.2013.
u 12:22

Porast broja zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana

Da i u ovo teško vrijeme sveopće gospodarske krize i recesije jedna dobra ideja može prerasti u izuzetno vrijedan posao, najbolje pokazuje primjer čapljinskog naselja Trebižat, gdje je na krovu jedne obiteljske kuće izgrađena, i već funkcionira, fotonaponska elektrana. To je prva elektrana takve vrste (na krovu obiteljske kuće) ne samo u Čapljini već i cijeloj regiji, a što je samo početak jednog masovnijeg razvoja postrojenja za proizvodnju struje iz tzv. obnovljivih izvora. Stoga je ovo i povijesni trenutak u toj iskoristivosti obnovljivih izvora energije, a primjer iz Trebižata je i prava atrakcija za veliku većinu Čapljinaca koji su do sada samo na TV-u mogli gledati slične primjere iz zapadne Europe u kojoj je ovakav način proizvodnje struje zaživio već odavno. A upravo su TV i internet poslužili i vlasniku tvrtke In Solar kao izvor za ideju o izgradnji i pokretanju prve takve fotonaponske elektrane na krovu njegove obiteljske kuće u Trebižatu. I tako je za oko godinu od same ideje do realizacije u cijelosti zaživio ovaj “pionirski” projekt i posao u proizvodnji struje, a koji bi uskoro mogao postati i neki zaštitni znak cijele čapljinske Općine koja je i poznata po podatku da u jednoj godini ima više od 270 sunčanih dana. “Nije bilo nimalo lako jer se dosta vremena i snage potrošilo na sređivanje te nužne papirologije i svih mogućih dozvola sa svih mogućih razina. Tu je i onaj financijski dio ulaganja koji smo riješili kreditnim sredstvima.

Radni vijek elektrane 25 godina

- No, na kraju se sve isplatilo i evo nadam se da ćemo doživjeti taj radni vijek ove elektrane, a to je dvadeset i pet godina - govori nam vlasnik tvrtke In Solar dok obilazimo njegovu obiteljsku kuću u Trebižatu na čijem krovu dominiraju fotonaponske ploče koje cijeloj elektrani daju snagu od 10 KWp, a godišnja bi proizvodnja trebala biti 18 MWh. Ova je fotonaponska elektrana već uključena u elektrodistribucijsku mrežu, a vlasnik tvrtke In Solar istiće kako se može biti zadovoljno financijskom dobiti od isporučene struje Elektroprivredi HZ HB. To je po nekim prvim procjenama jedna jako dobra mjesečna plaća, a što samo govori u prilog krajnjoj isplativosti cijelog projekta na koji se mnogi do sada ili nisu usudili ili pak nisu bili dovoljno ni educirani o svim njegovim prednostima. A nije bilo nimalo lako krenuti u ovaj posao. “Bilo je čak i podsmijehivanja od onih koji su bili uvjereni da je ovako nešto nemoguće na našim prostorima. Bili smo uporni i eto sve uspjeli privesti kraju.

Vrijednost projekta 60 tisuća KM

Cijeli projekt je vrijedan oko 60 tisuća KM, i to smo pokrili kreditnim sredstvima, a naša je procjena da bi se sve uloženo u ovu fotonaponsku elektranu moglo vratiti za neke tri godine - kaže vlasnik In Solara te nam ukratko dočarava kako sve to i funkcionira. A cijeli taj proces proizvodnje struje i nadzor poslova te otkrivanje mogućih kvarova i komplikacija kontrolira se preko aplikacije na mobilnom telefonu. Uz sve to daljinskim se putem može očitati i sva proizvedena struja koju tvrtka In Solar u prvih dvanaest godina prodaje Elektroprivredi po poticajnoj cijeni, a onda će se to nastaviti po tržišnim cijenama. Stručni nadzor cijelog projekta od prvog dana vrši tvrtka ELCOR Elektronički inženjering. U vrijeme “obične” dnevne svjetlosti, tj. kada nema sunca ova fotonaponska elektrana radi s nekih 30-ak posto kapaciteta, a kada je sunce, onda su to puni kapaciteti. Kako doznajemo, u naglom je porastu broj zahtjeva za izgradnju sličnih fotonaponskih elektrana na čapljinskom području koje bi uskoro moglo postati prepoznatljivo ne više samo po poljoprivredi, već i ovakvom korištenju obnovljivih izvora energije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?