ted cruz

Republikanski senator već 20 sati drži govor protiv Obamacarea

madonna
Foto: AFP
1/2
25.09.2013.
u 16:38

Cruz, kojeg podržava desničarski pokret Tea Party, nije zaradio veliku podršku kolega iz Republikanske stranke

Američki senator Ted Cruz jučer je počeo maratonski govor u Senatu da bi spriječio glasovanje o propisu o javnom financiranju koji obuhvaća i kontroverzni zdravstveni sustav, takozvani Obamacare. Republikanac Cruz riječ je uzeo oko 20.40 sati po našem vremenu, a još uvijek je držao govor u trenutku pisanja ovog članka.

Cruz, kojeg podržava desničarski pokret Tea Party, nije zaradio veliku podršku kolega iz Republikanske stranke. Očekuje se da će većina od 46 republikanskih senatora podržati zakon. Tijekom noći samo nekoliko senatora ostalo ga je slušati.

Prijenos iz Senata možete pratiti ovdje.

Cruz je u govoru većinom napadao zdravstveni sustav, no to mu očito nije bila dovoljna inspiracija pa je u jednom trenutku čitao i dječje uspavanke. Kako po pravilniku ne treba cijelo vrijeme govoriti, već je dovoljno da stoji za pozornicom, pomogli su mu i kolege koji su mu postavljali pitanja.

Dosad najduži govor u Senatu s ciljem sprečavanja glasovanja o zakonu držao je Storm Thurmond 1957. godine. Thurmond je govorio 24 sata i 18 minuta kako bi spriječio prihvaćanje Zakona o građanskim pravima, koji je regulirao pravo na glasovanje svih Amerikanaca, uključujući i Afroamerikance.

>> Američki senator McCain igrao poker tijekom rasprave o Siriji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?