općinski sud:

Republika Srpska Sarajlijama mora isplatiti ratnu odštetu

'Banjaluka 21.01.2012 Milorad Dodik na press konferenciji u Palati Predsjednika RS Foto Dejan Moconja'
'Dejan Moconja/VLM'
30.08.2012.
u 15:04

Pravo na odštetu imaju građani Sarajeva koji su tijekom rata izgubili najbliže članove obitelji

Općinski sud u Sarajevu donio je dvije nove presude prema kojima vlada Republike Srpske Sarajlijama koje su tijekom rata izgubile najbliže članove obitelji mora isplatiti odštetu, javlja agencija Anadolija. Isti je sud u srpnju presudio da Republika Srpska mora isplatiti 437 tisuća konvertibilnih maraka (oko 1,6 milijuna kuna) za 31 građana Sarajeva koji su u ratu izgubili najbliže članove obitelji.

Iz Udruženja civilnih žrtava rata sarajevskog kantona poručuju da se neće zaustaviti na ovome. Kažu da je na čekanju još 600 tužbi za građane čiji su članovi obitelji stradali izvan Sarajeva te najavljuju mogućnost pokretanja tužbi iz svih dijelova BiH.

Odvjetnik obitelji Esad Hrvačić u tužbama se pozivao na činjenicu da je Haaški sud izrekao pravomoćne presude bivšim zapovjednicima sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva" osuđeni na doživotni zatvor, odnosno 29 godina zatvora. Kako je Daytonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne RS, a kaznena djela opsade Sarajeva provodila je njezina vojska, odgovornost tog entiteta BiH neupitna je, tvrdi Hrvačić.

- Očekujemo da će i ostale presude biti pozitivno rješavane - kaže Hrvačić.

S njim se ne slažu predstavnici pravobranilaštva Republike Srpske koji kažu da je Republika Srpska samo entitet u okviru BiH, pa je za sve odgovorna - BiH.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?