SNALAŽLJIVOST

Recept za lijekove građani ZHŽ-a dobivaju preko rodbineiz Mostara

lijekovi
VL FOTO
26.10.2010.
u 11:31

Velika je novina dostupnost hormona rasta, čija mjesečna terapija iznosi oko 2,800 KM

Nova privremena lista lijekova koja je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji usvojena početkom prošlog mjeseca, u ljekarne je privukla i građane drugih županija. Naime, kako doznajemo od jednog od farmaceuta iz Zapadnohercegovačke županije građani ove županije sve češće lijekove kupuju u ljekarnama u HNŽ-u.

Besplatni lijekovi


Razlog tome je činjenica da je nova lista esencijalna lijekova u HNŽ-u proširena je za čak 54 lijeka, pa je umjesto prijašnjih 90, na njezinu popisu sada čak 144 medikamenta, od kojih i mnogi najnoviji lijekovi s velikom učinkovitošću. Razlog više je činjenica da su ti lijekovi u potpunosti besplatni , odnosno građani plaćaju samo marku za recept. U Zapadnohercegovačkoj županiji je situacija drugačija, jer je na snazi još uvijek lista lijekova koja je usvojena prije nekoliko godina, te građani još uvijek izdvajaju znatna sredstva za kupnju lijekova. Važno je napomenuti kako se prilikom izrade nove esencijalne liste u Hercegovačko-neretvanskoj županiji posebna pažnja obratila na lijekove koji se uistinu koriste, te su se u obzir uzeli apeli građana. Tako je uvršteno dosta novih lijekova za kronične bolesti poput šećerne, ali i bolesti kardiovaskularnoga sustava, visoki krvni tlak, stres, probleme sa štitnjačom, prostatom, infekcije dišnih putova, neurološke poremećaje. Na novoj je listi i 24-satni inzulin lantus, čije su uvrštavanje dugo tražili i roditelji djece oboljele od dijabetesa, koji se sada u ovoj županiji može kupiti za marku. Prvi put na listi je inzulini srednjega, dugog i brzog djelovanja. No, tu je i jako skupi lijek serotid koji se kao inhalator koristi kod astmatičara, aciklovir za virusna oboljenja poput herpesa, alopurinol koji liječi giht, odnosno smanjuje stvaranje mokraćne kiseline i time i njezino izlučivanje u urin. Lista je pojačana i lijekovima protiv Parkinsonove bolesti, antibiotika je također više, ali i lijekova protiv reume, težih duševnih oboljenja, za liječenje probavnog trakta, gljivičnih bolesti, oboljenja oka, uha, ginekološke probleme. Kako su lijekovi besplatni samo ukoliko za njih ima valjan recept, građani se prema riječima našeg izvora snalaze na razne načine.

Male mirovine


Tako nerijetko recept za lijekove pokušavaju dobiti preko nekog od rodbine ili prijatelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Među onima koji do lijekova pokušavaju doći na ovaj način su najčešći umirovljenici. Naime, opće je poznato da su oni najveći potrošači lijekova, a budući da su im mirovine male, bitna im je svaka marka. Konkretno primjer lijek Vilpin za reguliranje krvnog tlaka na recept u ljekarnama u ZHŽ-u košta 7-8 maraka, dok se u HNŽ-u lijek za tlak na recept može kupiti za marku.

Građani s kojima smo razgovarali , a koji su nam potvrdili da im se isplati odlaziti u HNŽ- po lijekove. Iz gradske ljekarne Široki Brijeg smo pak doznali da oni još nisu osjetili pad prodaje lijekova. Također su istaklai da je dosadašnjih godina bilo obrnuto , odnosno budući da je u ZHŽ-u već odavno primjerice inzulin na recept besplatan građani iz Hercegovačko-neretvanske županije su dolazili u ljekarne u ZH županiji i tamo kupovali lijekove koji su bili povoljniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?