Ozbiljnost

Razmišlja se o smjeni svih političara

Valentin Inzko
30.06.2013.
u 10:22

“Bh. političare će od sada primati u diplomatskim posjetima drugim zemljama političari najnižeg ranga”, kazao je ovom prilikom Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je za bečki dnevnik “Standard” da je iznenađen da i ranije u BiH nije bilo masovnih prosvjeda jer svi u regiji napreduju, a jedino BiH stagnira. Prema njemu, ključni problem u BiH su političke elite koje ne rade ništa kako bi zemlji i građanima bilo bolje.

Ostati na vlasti

“Demokracija nije zasnovana samo na izborima koji se održavaju svake četiri godine. To su samo shvatili domaći političari koje biraju svake četiri godine. Bosanski političari rade samo ono što je potrebno kako bi ostali na vlasti. Pa u BiH postoje ljudi koji žive s 80 eura, što je minimalna mirovina”, rekao je Inzko. Dodao je da postoje ideje da se Bosna kazni i sankcionira zbog nenapretka na europskom putu. “Već postoje neformalni prijedlozi, ali nema konačne odluke. Međunarodni akteri u Bosni i Hercegovinni moraju bolje koordinirati svoje aktivnosti. Potrebna je bolja koordinacija međunarodnih donatora. Također. bh. političare će od sada primati u diplomatskim posjetima drugim zemljama političari najnižeg ranga. Postoje i ideje da se uklone javni dužnosnici upotrebom bonskih ovlasti” kazao je Inzko. On je naglasio da ne zagovara ideju upotrebe bonskih ovlasti i nakon 18 godina poslije rata u Bosni i Hercegovini. “Filozofija je da međunarodna zajednica ostavi prostor lokalnim političarima. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina sve više odgovornost preuzme u svoje ruke.

Bonske ovlasti

Ako se, međutim, ništa ne radi u zemlji, možete razmislite o korištenju bonskih ovlasti. Frustracije su velike posljednjih godina i postoji spremnost za korištenje bonskih ovlasti”, izjavio je Inzko za bečki dnevnik “Standard”, prenosi agencija Anadolija. Naglasio je da je korupcija u Bosni i Hercegovini jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju građani, ali i cijela država. Istaknuo je da je sveukupno stanje u BiH vrlo teško napomenuvši da su cijene namirnica u toj zemlji čak skoro iste kao i u Austriji. “Iznenađen sam kako je narod u Bosni i Hercegovini to izdržao sve do sada, jer ostale zemlje u regiji idu naprijed, a samo Bosna i Hercegovina stagnira. Hrvatska će 1. srpnja ući u Europsku uniju, Srbija će uskoro dobiti status kandidata, Crna Gora je ušla u pregovore s EU, u Albaniji su bili demokratski izbori. Svi idu naprijed samo BiH nazad”, rekao je visoki predstavnik, koji tvrdi da političare u BiH uopće ne zanima teško ekonomsko i političko stanje u kojem se nalazi zemlja. “Čudno je da političari na sve to odgovaraju vrlo ležerno i bez mnogo brige i bez ikakve strategije. Neki političari u Bosni i Hercegovini vjeruju da su prosvjedi beskorisni i da je to gubljenje vremena. Zapanjen sam koliko malo osjetljivosti pokazuju političari i koliko malo pažnje imaju za prosvjede”, smatra Inzko. Naveo je da se većina građana u Bosni i Hercegovini još uvijek nije navikla na demokratski sustav vlasti nakon pada komunizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?