zabrinjavajuće

Razina mora raste 60 posto brže od UN-ovih procjena

more,zatopljenje
AFP/PIXSELL
30.11.2012.
u 07:31

Ranije projekcije pokazivale su niže rezultate i zato što se teško mogla prognozirati brzina otapanja leda.

Globalno zatopljenje nije se usporilo, a razina mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale ranije UN-ove projekcije, pokazalo je posljednje izvješće koje je u utorak predstavljeno na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru. Da se globalno zatopljenje nije usporilo potvrdio je Stefan Rahmstorf autor istraživanja provedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu, koje je predstavljeno i u novom broju časopisa Environmental Research Letter, prenosi Huffington Post.

>>Stručnjaci upozoravaju: Prijeti nam katastrofa epskih razmjera

Novi podaci baziraju se na uspoređivanju projekcija UN-a s onime što se dogodilo od početka devedesetih godina 20. stoljeća do 2011. godine. Dosadašnje procjene UN-a predviđale su da će se razina mora podizati dva milimetra na godinu, no prema satelitskim podacima ona se u prosjeku podizala za 3,2 mm na godinu. S druge strane, točna su UN-ova predviđanja porasta temperatura od 0,16 stupnjeva Celzijevih. 

Grant Foster iz američke tvrtke Tempo Analytics, upozorio je pak kako bi se mogao obistiniti crni scenarij - da bi razine mora do kraja stoljeća mogle narasti od 50 cm do jednog metra. Ranije projekcije pokazivale su niže rezultate i zato što se teško mogla prognozirati brzina otapanja leda.

>>Europa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polutki bit će još toplije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?