Razgovor

Razgovori o preustroju tek nakon provedbe 
presude “Sejdić i Finci”

Renzo Daviddi
11.12.2012.
u 09:31

Ako BiH želi napredovati u procesu k članstvu u EU, uvjeti iz Mape puta trebaju biti ispoštovani

Europska unija čeka ispunjenje uvjeta iz Mape puta za podnošenje kredibilne aplikacije BiH za dobivanje kandidacijskog statusa. Rokovi koje je postavio EU su probijeni, a sada su bh. lideri sami sebi postavili nove rokove od kojih ovisi europska budućnost BiH. Zamjenik šefa Izaslanstva EU-a u BiH Renzo Daviddi za Večernji list kaže kako se s pozornošću prati hoće li vladajuće stranke u BiH ispuniti ono što su same dogovorile.

• Što će se dogoditi ako bh. vlasti ni u novim rokovima, koje su sami sebi zadali, ne ispune uvjete iz Mape puta za EU?

- Proces utvrđivanja rokova je proizišao iz razgovora bh. političara, i to nije rok koji im je nametnuo netko iz inozemstva. To je, dakle, ono što oni smatraju izvodljivim rokom za ispunjenje uvjeta. Očito je da neki od ranijih rokova nisu ispunjeni i povjerenik Štefan Fuele je prije nekoliko tjedana rekao da je razočaran, kao i Europska komisija. Još uvijek smo u situaciji da neki važni uvjeti nisu ispunjeni.

• Jeste li osobno ohrabreni dogovorom šest stranaka u Mostaru i onim što se kasnije događalo na provedbi tog dogovora?

- Ako BiH želi napredovati u procesu k članstvu u EU, uvjeti iz Mape puta trebaju biti ispoštovani. Jasno je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može stupiti na snagu dok se ne riješi pitanje provedbe presude “Sejdić i Finci”. To je ponovljeno više puta i nema mogućnosti da BiH podnese vjerodostojnu aplikaciju za dobivanje kandidacijskog statusa dok se to ne riješi. Naravno da mi kao pozitivan napredak promatramo bilo kakav dogovor između lidera bh. stranaka. Mislim da je i čelnicima stranaka jasan stav da politički dogovor nije dovoljan. Moramo vidjeti kako se poduzimaju konkretni potezi u identificiranim područjima. Onog trenutka kada se taj politički dogovor pretoči u konkretne poteze za njegovu provedbu, onda ćemo imati i više rezultata.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?