bivši papa

Ratzinger objašnjava svoj odlazak: Bog mi je kazao

papa benedikt, ratzinger
Tomislav Miletic/PIXSELL
21.08.2013.
u 11:21

Kada kaže da mu je Bog kazao da napusti Petrovu stolicu, Benedikt XVI. odmah pojašnjava kako nije riječ o ukazanju ili sličnom fenomenu.

„Bog mi je kazao“, odgovara umirovljeni papa Benedikt XVI. na pitanje zašto je odlučio odustati od svog pontifikata.

Katolička novinska agencija Zenit prikupila je izjave nekih osoba koje su se posljednjih mjeseci susrele s umirovljenim Benediktom XVI., a koje su otkrile razlog njegova napuštanja Petrove stolice. Zenit piše kako i nakon više mjeseci od Ratzingerove odluke ima onih koji ga i dalje pitaju za razloge koji su ga naveli na neočekivani korak. Jer o tom koraku još uvijek  se raspravlja, šest mjeseci nakon što je 11. veljače ove godine najavio kako će 28. veljače napustiti Petrovu stolicu, a ona će se analizirati i u budućoj povijesti.

Bez obzira na to što Benedikt XVI. (86) živi izolirano, kako je i sam htio, u bivšem samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu koji je pretvoren u njegovo prebivalište povremeno primi nekog prijatelja. Riječ je o jako privatnim posjetima.

Benedikt XVI. ne komentira, ne govori i ne otkriva tajne, ali na pitanja zašto je odlučio odustati od pontifikata, odgovara: „Na to me nadahnuo Bog“. Tome Benedikt XVI., prema nekim izjavama, dodaje kako i ono što čini papa Franjo dokazuje Božju volju. Kada kaže kako mu je Bog kazao da napusti Petrovu stolicu, Benedikt XVI. odmah pojašnjava kako nije riječ o ukazanju ili sličnom fenomenu. Nije mu se Bog ukazao i rekao što da čini, nego je riječ o „mističnom iskustvu“ tijekom kojeg mu je Gospodin stvorio u srcu želju da ostane sam s Njime u molitvi. To mistično iskustvo navodno je trajalo više mjeseci, tijekom kojih je rastao jedinstveni odnos Benedikta XVI. s Gospodinom. Tijekom mjeseci Bog je u srcu Benedikta XVI. stvorio osjećaj, želju, za napuštanje pontifikata. A što više prati „Franjinu karizmu, sve više shvaća koliko je njegov izbor da napusti Petrovu stolicu bila Božja volja“, piše Zenit na osnovi prikupljenih izjava osoba koje su se susrele s Ratzingerom.

Inače, „mistično iskustvo“ je oblik izravnog komuniciranja s Bogom u kojem su intelekt i želja vjernika upravljani Duhom Svetim. Katolički katekizam objašnjava kako se mističnim naziva intimni spoj s Bogom, na koji su pozvani svi vjernici, ali samo je nekima dana ta posebna milost.  

>> Haaški sud: Odbačeno pokretanje istrage protiv Ratzingera

>> Papa će kao zaslužni biskup primati mirovinu od 6.690 eura?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije