KREDITI

Rate kredita su veće za 100, 200 ili više maraka

kredit
VL FOTO
26.05.2011.
u 10:07

Milijuna konvertibilnih maraka plasirano je kredita u BiH, a koji su vezani za tečaj švicarskog franka

Kada je u ponedjeljak ujutro na valutnim tržištima švicarski franak još jednom porastao u odnosu na američki dolar, pa tako i na euro te KM, mnogima su rate kredita značajno povećane. Tako je tijekom posljednjih mjeseci rata kredita povećana za 100, pa čak i za 200 KM.

Švicarski franak je posljednjih mjeseci postao noćna mora brojnih građana BiH, gdje je plasirano oko 100 milijuna maraka kredita vezanih za švicarski franak, a stalni rast ove valute predstavlja ozbiljnu prijetnju platišama kredita.

To se odnosi na kredite podignute u bh. bankama prije nekoliko godina, pod tada povoljnim uvjetima, u vrijeme kada je švicarski franak imao relativno nisku vrijednost u odnosu na euro. Tečaj franka porastao je za skoro 30 feninga, a s njim i rate kredita.

Dobar dio građana koji imaju kredite u švicarskim francima, ljuti se na banke i smatra se, praktično, prevarenim i obmanutim. Istina je, kažu, da su krediti prije nekoliko godina davani pod povoljnim uvjetima, ali i da ih nitko u bankama nije upozorio na mogući rizik u slučaju enormnog rasta tečaja franka. Ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH Dujko Hasić je istaknuo da, iako u BiH svega nekoliko banaka odobrava kredite u švicarskoj valuti, te se uglavnom radi o stambenim kreditima.

Član Upravnog odbora Udruge banaka BiH Milan Radović istaknuo je da je jedan broj klijenata već tražio zamjenu kredita koji su bili izraženi u valuti franak za euro, odnosno KM. Tada je kamatna stopa na kredite u švicarskim francima bila za dva do tri postotka niža u odnosu na kamate kredita izraženih u KM ili eurima. Klijenti su, dakle, odlučivali hoće li se zaduživati pod povoljnijim kamatnim stopama, a manje stabilnim valutama ili ne - naglasio je Radović.

Gubitak za klijenta je u tome što je rast franka značajan u posljednje vrijeme, što je dovelo do povećanja anuiteta, tako da je klijent koji je vraćao po nekoliko godina kredit, došao u poziciju da nije otplatio gotovo ništa od kredita, jer se iznos kredita povećao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?