Na bubnju domovi

Rasprodaju imovinu kako bi isplaćivali uvećane mirovine

Umirovljenici
20.10.2013.
u 10:44

Prodaja hotela, odmarališta, domova umirovljenika..., može samo kratkotrajno sanirati dugovanja Mirovinskog zavoda, Svjetska banka traži smanjenje broja umirovljenika u BiH

Punjenje proračuna Federacije BiH iz kojeg bi se iduće godine isplaćivale za pet posto povećane mirovine federalna Vlada pokušava namiriti, među ostalim, prodajom imovine u vlasništvu Mirovinskog fonda FBiH.

Prodaja i hotela Neum

U svom portfelju Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije koji godinama bilježi financijske dubioze ima na desetke nekretnina, mahom devastiranih domova umirovljenika, čija je vrijednost procijenjena na više od 80 milijuna maraka. Jedini kapitalni objekt za koji bi Fondu trebalo pripasti više od 27 milijuna maraka je mostarski hotel “Ero” za čiju se kupnju zbog atraktivnosti lokacije zanimaju inozemni hotelski lanci i poduzetnici. Novac od prodaje nekretnina bio bi usmjeren na poboljšanje statusa umirovljenika. Prema planu Vlade Federacije BiH i mirovinskog fonda, prvo će, uz hotel Ero, biti prodani domovi umirovljenika u Nedžarićima i Bihaću. Procijenjena vrijednost Doma umirovljenika u Nedžarićima, koji je devastiran, iznosi 20,170.000 KM. Dom umirovljenika u Tuzli koji tek treba pravno-formalno vratiti u vlasništvo Mirovinskog fonda FBiH procijenjen je na 20,330.000 KM. Vrijednost objekta u Bihaću koji je također treba temeljitu obnovu iznosi 9,700.000 KM. Na bubnju bi se trebao naći i dom umirovljenika u Zenici čija je vrijednost procijenjena na 18,300.000 KM, on jednim dijelom služi svojoj namjeni, a u drugom dijelu je ugostiteljski objekt. Osim što se Mirovinski zavod FBiH s Općinom Tuzla spori oko povratka i JU “Domovi penzionera” Tuzla, zavod računa na povratak u svoje vlasništvo hotela Neum, koji je nezakonito dokapitaliziran i oko kojeg se godinama vode sporovi između banaka i navodnih kupaca, čija imena nikada nisu objavljena u javnosti. Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnić opetovano ponavlja da za planirane prihode u mirovinski fond nedostaje 46 milijuna KM, a da će se ta nedostajuća sredstva namiriti prodajom neperspektivnih nekretnina Federalnog zavoda MIO. “U Fondu MIO utvrđeni su ukupni prihodi od 1,71 milijarde maraka, a rashodi su 1,75 milijardi KM, pa će se nedostatak od 46 milijuna namiriti prodajom nekretnina Federalnog zavoda MIO”, objasnio je Krnić. No, ostaje pitanje može li takva poslovna akvizicija Mirovinskog zavoda Federacije BiH dugoročno riješiti punjenje proračuna iz kojeg će biti isplaćivane uvećane mirovine. Ekonomski analitičari odlučno tvrde kako prodaja svih objekata i po trostruko većoj cijeni ne može sanirati dugovanja Mirovinskog zavoda FBiH koji će sljedeće godine zbog neredovitog punjenja i rasta broja umirovljenika imati još veće financijske probleme.

Preporuka Svjetske banke

Zastupnica u Parlamentu FBiH Besima Borić tvrdi kako institucije vlasti, prije svega federalna Vlada, treba suzdržati od dodatnih opterećenja Fonda MIO jer postoji bojazan da bi se s dodatnim opterećenjima Fonda sve moglo urušiti. Svjetska banka upozorava vlasti u oba entiteta kako moraju provesti radikalniju reformu nakaradno postavljenog mirovinskog sustava. Prodaja imovine hotela i domova umirovljenika u vlasništvu bilo kojeg entitetskog mirovinskog fonda. Svjetska banka traži smanjenje broja umirovljenika, koji su postali opterećenje zavodima. Traže ukidanje invalidnina, naknada mladim udovicama, smanjenje privilegiranih mirovina, dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu, racionaliziranje i transparentnije upravljanje fondom plaća u javnom sektoru, bolje usmjerenje gotovinskih transfera prema siromašnim kategorijama stanovništva. Izračunali su da čak trećina umirovljenika mlađa od 65 godina, a da je od toga 59 posto primatelja invalidskih mirovina. Ima i 38 posto udovica mlađih od 65 godina koje dobivaju mirovine. Vlada Federacija BiH planira riješiti pitanje boljeg punjenja fondova, kako mirovinskog, tako zdravstvenog te doprinosi financijskoj stabilnosti Fonda MIO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?