Sastanak političara

Raspodjela ministarstava u srednjoj Bosni dogovorena

vlast
VL FOTO
28.10.2011.
u 09:22

Stranke su postigle dogovor o raspodjeli ministarstava u Vladi Srednjobosanske županije

Ni nakon sedam sati razgovora predsjednici i predstavnici županijskih odbora dva HDZ-a, SDP-a i SDA nisu našli konačno rješenje u formiranju srednjobosanske županijske Vlade. Sastanak je održan jučer u Travniku, a akteri su pred novinarima ipak iskazali optimizam i uvjeravanje kako će do konačnog dogovora doći sljedećeg tjedna.

Podjela ministarstava

No, prema informacijama do kojih smo došli, podjela ministarstava unutar stranaka je dogovorena, a po toj neslužbenoj informaciji, premijersko mjesto pripada SDA, te Ministarstvo gospodarstva, a HDZ-ovima Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, MUP te Ministarstvo pravosuđa i uprave, s tim da na čelu jednog od ministarstava koja pripadaju HDZ-ovima mora biti po nacionalnosti Srbin. U toj još uvijek neslužbenoj raspodjelu ministarstava, SDP-u je pripalo Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka, Ministarstvo šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede i Ministarstvo financija, uz obvezu da na čelu jednoga mora biti ministar hrvatske nacionalnosti. Međutim, ovo sve treba prihvatiti uvjetno jer to će i biti službeno prihvaćeno ako se postigne dogovor u raspodjeli pozicija iz tzv. drugog ešalona (uprave, javna poduzeća)... Zasad, a to je izričito kazao Salko Selman, predsjednik Županijskog odbora SDA, toj stranci je pripalo JP Šumsko privredno društvo. Predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara novinarima je kazala kako građani SBŽ-a zaslužuju vladu i da je na pregovaračima velika obveza da to što prije i naprave. Izrazila je optimizam naglašavajući kako su našli rješenja za podjelu ministarstava, a sljedećeg tjedna slijede dogovori o podjeli pozicija u javnim poduzećima. Slavica Josipović je naglasila da sve stranke imaju svoje zahtjeve i planove te dodala kako je jučer dosta toga urađeno, a idući tjedan će se dogovarati o podjeli pozicija u upravi, fondovima... A formiranje Vlade je upravo uvjetovano dogovorom o

raspodjeli ovih pozicija. Treba spomenuti kako je od izbora prošlo više od godinu dana, a izborna volja Hrvata koja je iskazana u listopadu prošle godine na izborima još uvijek nije ispoštovana.

Što s HNŽ-om?

Sada se postavlja pitanje kako će se ovaj sporazum odraziti na stanje u HN županiji jer u političkim pregovorima su Bošnjaci dobili Ministarstvo financija, a Hrvatima takav ustupak nije napravljen u središnjoj Bosni.

Ipak, očekuje se kako će rješenje pitanja formiranja vlasti u SBŽ-u biti pokretač i za formiranje vlasti na državnoj razini. Naravno, ukoliko konačni dogovor bude postignut idućeg tjedna u spomenutoj županiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?