Tradicija

Ramsko silo u Požegi okupilo Ramce iz Hrvatske i BiH

ramsko silo
VL FOTO
17.01.2012.
u 10:34

Prigodnim govorom obratio se načelnik Prozor-Rame dr. Ivančević, pozdravio sve okupljene te izrazio zadovoljstvo ramskim zajedništvom

U pitomom požeškom mjestu Jakšić ovog je vikenda pred oko pet stotina uzvanika održana tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija pod nazivom “Ramsko silo 2012.“ Svečanost je započela misnim slavljem u mjesnoj crkvi svete Barbare. Misu je predvodio svećenik Ivan Nikolić koji je rodom iz Rame. U jednostavnoj i jezgrovitoj propovijedi Nikolić se osvrnuo na tešku povijest Rame, njenog puka kao i brojnog iseljeništva kojeg danas ima svuda po svijetu ali koje niti u ovom suvremenom dobu i otuđenju ne zaboravlja svoj rodni kraj i običaje. To je bogatstvo i plemenitost koja uz marljivost i radinost istodobno krasi ramske ljude diljem Hrvatske ali i svijeta – naglasio je Nikolić.

Ramci sa svih strana

Nakon misnog slavlja započeo je i bogat svečani kulturno-umjetnički program u mjesnoj dvorani Jakšić. Do devet sati pristizali su Ramci iz svih dijelova Hrvatske kao i BiH. Skupu su nazočili predstavnici Ramske zajednice Zagreb, RZ Popovača i Bjelovar kao i predstavnici braniteljske udruge Zavjet iz Zagreba. Posebno valja naglasiti dolazak predstavnika Općine Prozor-Rama na čelu s dr. Jozom Ivančevićem, gvardijanom franjevačkog samostana Šćit fra Tomislavom Brkovićem, ministrom rada i socijalne skrbi HNŽ-a Lukom Faletarom, ministrom prometa i veza HNŽ-a Ilijom Cvitanovićem te pomoćnikom načelnika Josipom Juričićem i Antom Tomićem. Skupu je nazočio i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko te grada Pleternice Franjo Lucić.

Susreti prijatelja

Službeni dio večeri započeo je izvođenjem himne i minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Nakon toga prigodnim govorom okupljenima se obratio načelnik općine Prozor-Rama pozdravivši sve okupljene te izrazivši zadovoljstvo iskazanim zajedništvom uz želju za još mnogo ovakvih večeri. Ivančević je iskazao veliku podršku predsjedniku Ramske zajednice Požega Slavku Čuljku koji se nesebično zalaže za okupljanje Ramaca u Požeškom kraju. Potom mu je predstavnik Ramske zajednice Zagreb mr.sc. Matej Škarica u znak uspješne suradnje uručio svoju umjetničku sliku pod nazivom “Stari Ramac“.

U daljnjem tijeku večeri okupljene su prigodnim folklornim izvedbama zabavljali KUD „Slavonija“ iz Jakšića, KUD „Zavičajno društvo Rama“ iz Pleternice, razni ramsko-hercegovački guslari i diplari koji su naišli na najsrdačniji prijam publike. Svečani program vodile su Požežanke Anđa Rajič Petrović i Dražena Ćavar te Ramski voditelj Pero Ćiro Pavlović. Uz ramsku gangu, druženje na ovogodišnjem Ramskom silu nastavilo se do ranih jutarnjih sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?