SVJEDOČENJE

Rajić: Mučili su me po nalogu Dževada Mlaće

rajic
Zoran Grizelj
28.10.2010.
u 08:29

Gordan Rajić je u podrumu bugojanske Gimnazije proveo 100 dana. Prvi put javno govori o događajima u Bugojnu tijekom rata, a u svojoj ispovijesti je označio Dževada Mlaću kao nalogodavca zločina nad Hrvatima u Bugojnu

- Proveo sam u katakombama bugojanske Gimnazije 100 dana. Svaki dan su me prebijali, mučili, a sve se to događalo u vrijeme dok je Dževad Mlaćo bio vladar života i smrti u tom gradu, rekao nam je bivši pripadnika HVO-a, a danas jedan od čelnika HVIDR-e iz Mostara Gordan Rajić. U razgovoru s njima on je naglasio kako je Nijaz Bevrnja bio glavni među pripadnicima Armije BiH koji su se svakodnevno iživljavali nad stotinjak pripadnika HVO-a koji su bili zatočeni u logoru u bugojanskoj Gimnaziji.

Mlaćo naređivao


- Znam da se sve radilo prema naredbi Dževada Mlaće i ništa se nije moglo učiniti mimo njega. On je sve naređivao. Ja sam jedini preživjeli iz Ljubljanske banke, koja je u neposrednoj blizini Gimnazije. Polijevali su me benzinom i naftom, htjeli me zapaliti. Nakon dvadeset dana su dvojicu vojnika odveli i ubili. Mlaćo je sve znao, kao i što zna gdje su tijela ubijenih Hrvata i pripadnika HVO-a Bugojna, priča nam Rajić. Ističe kako je šokiran činjenicom da se Mlaćo vratio na mjesto zločina, i to kao profesor matematike u spomenutoj Gimnaziji. - Svjedočio sam tri puta na sudu u Sarajevu vezano uz ove zločine. Dosad su optuživali samo pijune, dok oni koji su zaista odgovorni za zločine i koji su naređivali izvršenje istih još nisu odgovarali pred sudom. Svaki put sam na sudu u Sarajevu isticao kako je Mlaćo odgovoran za strašne zločine nad Hrvatima u Bugojnu, kako je Nijaz Bevrnja izvršavao sve njegove naredbe, kako nas je zlostavljao. I umjesto da sada ova dvojica odgovaraju za zločine koje su počinili, oni se na mjesto zločina vraćaju kao profesori i akademski građani. Možete samo zamisliti kakva se poruka onda šalje nama koji smo prošli ovu golgotu - naglasio je potreseni Rajić. Naš sugovornik je nakon 100 dana provedenih u podrumu bugojanske Gimnazije i svakodnevnih premlaćivanja premješten s ostalima na bugojanski stadion. Kako je ustvrdio, i na stadionu je bilo zlostavljanja, ali daleko manje nego je to bilo u Gimnaziji. - Ta gimnazija je bila najgori logor Armije BiH za Hrvate. U ostalim logorima nije se ni približno zlostavljalo pripadnike HVO-a kao tamo. Sramotno je da su ljudi koji su odgovorni za te zločine puštaju na slobodu i da na mjesto zločina sada dolaze kao heroji - zaključuje Rajić.

Podrška suboraca

Iza njegova mišljenja, kao i istupa Miroslava Zelića, predsjednika bugojanske HVIDR-e, stoji i mostarska HVIDR-a.

- Nedopustivo je da je Mlaćo uopće na slobodi, a ne da se još u Gimnaziju vraća kao profesor. I onaj koji je odgovoran za ovakav razvoj događaja treba odgovarati i ispričati se svim logorašima koji su tu doživjeli strahote od kojih ni danas ne spavaju - poručili su članovi HVIDR-e. Od hrvatskih političara su zatražili da poduzmu sve korake i izvrše pritiske kako bi se odgovornima za zločine u Bugojnu nad Hrvatima konačno sudilo te kako bi se konačno otkrilo gdje su tijela ubijenih Hrvata za kojima se i danas traga. Bivši logoraši iz bugojanskih logora poručili su kako neće odustati od ovih zahtjeva sve dok Mlaćo i njegovi suradnici ne odgovaraju pred licem pravde za počinjene zločine. Tek tada se u Bosni i Hercegovini može govoriti o konačnom pomirenju i zajedničkoj budućnosti naroda koji žive na ovim prostorima.

Komentara 1

MI
mitar
12:25 28.10.2010.

Za odgovor na pitanje ko stiti ratnoga zlocinca Mlacu obratite se u sredisnjicu kradezea.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?