Razgovor

Rade projekt i uvode u BiH online upise u srednje škole

Damir Marjanović
25.03.2013.
u 09:25

Omogućen je online uvid o stanju po svim školama, odjeljenjima i o svakom učeniku na kraju polugodišta, kao i elektronsko izdavanje svjedodžbi

Otkako je preuzeo vođenje Ministarstva obrazovanja, znanosti i mladih Sarajevske županije, poznati znanstvenik dr. Damir Marjanović uveo je mnoge inovacije u obrazovni sustav, poglavito kad je u pitanju korištenje modernih tehnologija i društvenih mreža. Jedan od najpoznatijih genetičara u regiji i ugledni sveučilišni profesor koji iz dana u dan pokazuje da su pozitivne promjene moguće, za Večernji list govori o nekoliko zanimljivih tema.

U kojoj mjeri se moderne tehnologije, internet i drugi oblici komunikacije danas koriste u našem školstvu?

Sarajevska županija je jedina županija u BiH, ali i jedna od rijetkih regija u ovome dijelu Europe u kojoj je u potpunosti zaživjela primjena informacijskog sustava za upravljanje u obrazovanju, tj. EMIS-a. Naime ovaj sustav, između ostaloga, omogućava online uvid o stanju po školama, odjeljenjima i o svakom učeniku na kraju polugodišta i na kraju školske godine. Ovi podaci su dostupni tek uz korištenje odgovarajućih korisničkih šifri koje dodjeljuje nadležno ministarstvo.

Također, omogućeno je elektronsko izdavanje svjedodžbi. U idućem koraku planira se mogućnost uvođenja i online upisa u srednju školu, što bi značajno olakšalo ovu proceduru, ali i mnoge druge informatičke inovacije koje bi značajno podigle stupanj informatizacije cijeloga procesa.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?