Svemirska utrka

Putin ulaže 50 milijardi dolara u novu svemirsku bazu

putin
Reuters/ PIXSELL
12.04.2013.
u 15:44

Rusija će 2014. godine otvoriti kozmodrom Vostochny koji se nalazi na granici s Kinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je otkrio 50 milijardi vrijedne planove kojima Rusija planira doći na vrh svemirskih istraživanja. Putin se putem videolinka obratio sa gradilišta buduće svemirske lansirne baze Vostochny, odakle bi u svemir 2018. godine trebala poletjeti prva ljudska posada sa ruskog tla.

Na godišnjicu slavnog leta Jurija Gagarina iz 1961., koja označava početak Hladnog rata, Putin je istaknuo kako će kozmodrom biti otvoren za korištenje i SAD-u i Europi.

- Zaostajemo u svijetu u nekim područjima. Razvili smo primjetnu razliku u odnosu na vodeće svemirske sile u tehnologijama tzv. dubokog istraživanja svemira. Duboko se nadam kako ovo neće koristiti samo naši stručnjaci, već i kolege iz SAD, Europe i cijelog svijeta - rekao je Putin na budućem lansirnom mjestu u istočnom Sibiru, u blizini granice s Kinom.

Rusija želi da Vostochny bude konkurencija kozmodromu u Kazahstanu, kojeg Rusija ima u zakupu od raspada Sovjetskog Saveza. Budući da je NASA umirovinila svoje svemirske shuttlove prošle godine, kozmodrom Baikonur jedini je način kako da astronauti iz cijelog svijeta stignu u svemirsku postaju vrijednu 100 milijardi dolara. Putin je rekao kako će Vostochny biti završen 2015. godine, a mjesto je odabrano zbog blizine ruske pacifičke obale, što omogućava astronautima pad u vodu nakon završetka misije.

Nakon završetka izgradnje, Rusija će nastaviti koristiti Baikonour, koji se unajmljuje po cijeni od 115 milijuna dolara godišnje na temelju dogovora koji istječe 2050. godine. No, Putin je dodao kako je objekt na tlu Kazahstana "fizički ostario".

 

>>Za čovjekov let u svemir zaslužan je Ukrajinac Koroljov

>>Ova raketa Amerikance vraća na vrh svemirskih istraživanja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?