Travnik

Put ka upoznavanju i zbližavanju mladih u BiH

crkva
Zvonimir Čilić
24.04.2012.
u 09:41

Studenti su posjetili Katolički školski centar Petra Barbarića, travničku župu Potkraj i župnu crkvu sv. Ane, Galicu, franjevački samostan u Gučoj Gori, župnu crkvu svetog Duha..

Tridesetak studenata članova studentskog foruma mladih Sveučilišta u Mostaru posjetilo je Travnik.

Upoznavanje s poviješću

„Želimo i na ovakav, neposredan način, upoznati se s poviješću Travnika i Hrvata srednje Bosne. Ideju je pokrenula naša kolegica Irena Mrnjavac iz Kiseljaka, a prihvatilo je rukovodstvo Foruma. I, držimo, da je ovo dobar put i način ka boljem upoznavanju i dodatnom zbližavanju Hrvata iz svih krajeva BiH. Želimo na tom planu, i ovakvim posjetama i upoznavanjima praviti nove pozitivne iskorake“, kazao je ovom prilikom predsjednik Foruma mladih Sveučilišta u Mostaru, Goran Kutle. Studenti su u pratnji svojih domaćina, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, ratnih vojnih zapovjednika na čelu s generalom Ilijom Nakićem, predstavnika političkog i kulturnog života Travnika, posjetili Katolički školski centar. O povijesti Nadbiskupske gimnazije, osnovane 1882., čiji je rad zabranjen padom Travnika u ruke partizana 1944., a čiji je slijednik KŠC osnovan 1998., studente iz Mostara upoznao je ravnatelj, prof. Vinko Martinović. KŠC nosi ime sluge Božjeg Petra Barbarića, sjemeništarca Nadbiskupske gimnazije, rođenog u Klobuku kod Ljubuškog, za čije se blaženstvo moli vjerni srednjobosanski katolički puk, a proces beatifikacije je u tijeku. KŠC „Petar Barbarić“ je jedan od stožernika povratka, ostanka i opstanka Hrvata Travnika i srednje Bosne, a trenutno ima 650 učenika u osnovnoj školi, 288 u Gimnaziji i 25 sjemeništaraca. Studenti iz Mostara molili su se na grobu sluge Božjeg Petra Barbarića u crkvi sv. Alojzija u zdanju Nadbiskupske gimnazije, a nakon Travnika posjetili su travničku župu Potkraj i župnu crkvu Sv. Ane, prvu katoličku crkvu u srednjoj Bosni granatiranu i oštećenu u lipnju 1992. od strane srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA.

Posjet samostanu

Posjetili su i Galicu, na platou Vlašića, mjesto prvog velikog srpskog zločina nad Hrvatima u srednjoj Bosni, počinjenog 15. svibnja 1992. Posjetili su i znameniti franjevački samostan, vjersko i duhovno središte Hrvata Lašvanske doline, u Gučoj Gori, gdje je bila i prva visokoškolska ustanova u Bosni. Samostan je sagrađen prije 152 godine, a pljačkan je, devastiran i paljen 1994. od strane partizana i 1993. od pripadnika Armije BiH.. Studenti su upoznati i sa stratištu Hrvata na mjestu Bikoši u župi Guča Gora i stradanju u susjednoj župi Brajkovići odakle je prognano i opljačkano više od 5000 župljana. Sa zanimanjem su razgledali i župnu crkvu Svetog Duha u Novoj Biloj, u ratu znamenitoj franjevačkoj crkvi – bolnici, a posjetili su i travničko ratno groblje Prahulje, te Spomen – sobu 427 ubijenih i poginulih pripadnika HVO-a i 124 hrvatska civila općine Travnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?