Obrat

Pušten iz zatvora nakon uhićenja zbog krivog imena zločinca

matic
VL FOTO
14.04.2012.
u 16:08

Slobodan Matić (50) iz Gradiške pogreškom uhićen na granici dok je putovao na privremeni rad u Rusiju

Slobodan Matić (50) iz Gradiške pušten je iz zatvora u Osijeku i kaže da će tužiti Hrvatsku, čija ga je policija, zbog sumnje da je 1991. u Okučanima počinio ratni zločin nad civilima, samo na osnovi imena i prezimena, uhitila još 3. ožujka.

- Očigledno je bilo da im je bio preko potreban bilo koji Slobodan Matić, pa da zaključi slučaj zlostavljanja civila u Okučanima. Krenuo sam za Beograd, odakle sam trebao otputovati na privremeni rad u Rusiju. U autobusu je bilo desetak putnika, a na granicu smo stigli pola sata iza ponoći. Sve je bilo uobičajeno, dok nisam dao svoju osobnu iskaznicu carinskom službeniku. Žena je nekoliko puta pokušala očitati, ali nije išlo. Rekao sam joj da imam i putovnicu, želeći da se što prije vratim u autobus. Međutim, kada je pogledala putovnicu, značajno pogledala me i rekla da stanem sa strane. Uočio sam joj na licu neki zlokoban izraz, ali nisam pridavao pozornost - priča Matić.

Tri dana je proveo u požeškom zatvoru. - Onda sam prebačen u sobu s još četiri zatvorenika. Težine situacije postao sam svjestan tek kada sam išao na saslušanje u sud u Slavonskom Brodu. Vezali su me lancima od ruku, preko pasa, pa sve do stopala, tako čvrsto da nisam mogao ni da se popnem uz stubište. Dok sam iz marice išao prema sudu, prolaznici su me sablažnjeno promatrali, što je bio očit znak da ovakve mjere “predostrožnosti” nisu često viđali. Sve što me je tužitelj pitao bilo je da li sam kao pripadnik policije SAO Krajina u ratu bio u Okučanima, iako je moja obitelj prikupila bezbroj dokaza koji su jasno ukazivali da za rata nisam ni kročio u Hrvatsku. Moji su čak stupili u kontakt i s obitelji pokojnog Slobodana Matića iz Nove Topole, na kojeg se najvjerojatnije optužnica odnosi - zaključuje Matić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije