vojni angažman

Pukovnik Sanader u odori bio samo jedan dan!

\'sanader_nnn_unu_051011\'
VL
06.10.2011.
u 12:00

Igor Gudić: Sanader se pojavio samo na postrojavanju za prisegu. Njega i Miroslava Brkića (poznatog splitskog tajkuna i vlasnika poduzeća HBH, nap. a.) na buri smo čekali dva sata.

Kad je ovih dana Ivo Sanader preko svoga odvjetnika Čede Prodanovića poručio da su ga uvrijedile optužbe za ratno profiterstvo, budući da je on pukovnik HV-a i da se borio u Domovinskom ratu, mnoge je iznenadila činjenica da ima čin pukovnika. Koliko se zna, sačuvana je samo jedna fotografija na kojoj je Sanader u odori HV-a. Fotografija je snimljena 3. prosinca 1991. godine u Stobreču prilikom postrojavanja pripadnika "Art garde".

Pravi je naziv postrojbe Zbor hrvatskih umjetnika Split (ZHUM) i bila je formirana pri splitskoj operativnoj zoni. Pripadnici postrojbe ZHUM, osnovane nekoliko dana prije prisege, pred Lukom Džankom prisegnuli su 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču.

Rade Perković, zapovjednik ZHUM-a Split, prisjeća se:

– Bila je to postrojba umjetnika, ne samo glumaca nego i drugih koji su tijekom rata obilazili prve crte bojišnice. Sanader je, koliko se sjećam, bio samo na postrojavanju. On je bio intendant HNK Split pa nije imao vremena. Dao je doprinos činjenicom da je dopustio stvaranje "Art garde". U postrojbi je bilo više od 40 članova, a nas 10-12 stalno smo obilazili položaje na prvoj crti bojišnice. Bili smo samostalna bojna, a postrojba je bila aktivna cijeli rat – prisjeća se Rade Perković.

Igor Gudić, zadužen za "logistiku" i vođenje evidencije u postrojbi, najbolje je upoznat sa stanjem u ZHUM-u i doprinosom pojedinaca.

– Sanader se pojavio samo na postrojavanju za prisegu. Njega i Miroslava Brkića (splitskog tajkuna i vlasnika poduzeća HBH, nap. a.) na buri smo čekali dva sata – priča Gudić.

Prisezali nekoliko puta

To znači da je Sanader u odori hrvatskoga gardista proveo samo jedan dan.

– Mislim da je postrojba, priča Igor Gudić, osnovana u splitskom teatru. Najprije su došli papiri tko bi se dragovoljno prijavio i prijavilo se nas 40-ak. Bilo je među nama slikara, pisaca, glumaca itd. Netko je htio u aktivni, a netko u pričuvni sastav.

Zanimljivo je da je ta postrojba prisezala više puta: prvi put pred Lukom Džankom, a drugi put pred admiralom Svetom Leticom u foajeu HNK Split.

– Ma to se Sanader samoreklamirao. Naša je postrojba postojala dvije godine. Bilo nas je 48, ali to je bilo previše pa nas je do kraja ostalo 18. Išli smo po terenu od Zadra i Livna pa do Stona. Kad je postrojba rasformirana, predao sam precizno vođene papire zapovjedniku Radi Perkoviću. On je te naše papire poslao u Zagreb. Iznenadio sam se kad smo dobivali spomenice. Znam da nas je cijelo vrijeme bilo 18, a spomenice je na kraju dobilo 56 ljudi. Samo nas 18 imalo je iskaznice pričuvnog sastava HV-a – objašnjava Gudić.

Igor Gudić je, među ostalim, pun hvale za doprinos Miroslava Ivića, danas člana uprave Slobodne Dalmacije, snimatelja Andrije Pivčevića, fotografa Saše Burića, Ivane Leutić, pokojnog glumca Ilije Zovka, koji je bio veliki zabavljač, zatim pjevača Tedija Spalata i još nekih članova postrojbe koji su bili aktivni i kulturnjaka koji su dali svoj doprinos, a nisu bili članovi ZHUM-a.

– To su ljudi koji su često išli na teren – dodaje Gudić.

No, posljednjih godina neki su bivši pripadnici ZHUM-a Split htjeli progurati tezu da je ta postrojba formirana po naputku iz Zagreba i da je jedan od njezinih osnivača bio Sanader.

– "Art garda" je osnovana po naputku iz Zagreba dva-tri mjeseca prije svečanog postrojavanja jer je dan prije bila prigodna svečanost u ovdašnjem HNK uz nazočnost, mislim, koordinatora Joze Mršića – priča jedan od članova postrojbe ZHUM Split koji tvrdi da je postrojba osnovana pri Glavnom stožeru Oružanih snaga RH upravo zahvaljujući Sanaderu.

Međutim, načelnik Glavnog stožera OS RH iz toga vremena general Anton Tus tvrdi drukčije.

– Ta njihova postrojba vjerojatno je bila pri operativnoj zoni, pri Glavnom stožeru nije – kaže Tus.

General Imra Agotić o tome zna nešto više.

– To je bila lokalna postrojba, njezino formiranje nije naredio ni zapovjedio Glavni stožer. Ovdje u Zagrebu bila je satnija ZNG-a Hrvatski umjetnici, s njima je radio Vinko Šebrek iz IPD-a. Umjetnici su radili različite poslove, odlazili su na crtu, održavali priredbe... Postrojba je formirana 14. listopada 1991. Bili su postrojeni u Maksimirskoj 63 – prisjeća se Agotić i dodaje da su postrojbom zapovijedali književnici Josip Palada i Hrvoje Hitrec.

Igor Zidić, koji je bio član čete ZNG-a Hrvatski umjetnici Zagreb, također odbija mogućnost da je Sanader bio s njim.

– Nije Sanader bio kod nas, on je bio u Splitu – kaže Zidić.

Podjela nakon Oluje

Javnost je iznenadila izjava odvjetnika Prodanovića koji je uime svoga klijenta rekao da se Sanader borio u ratu i da ima čin pukovnika.

– To je počasni čin, dijeljen je prema odgovornim funkcijama. Dijelio ih je predsjednik, odnosno Ured predsjednika. Počasne činove dobili su i Stipe Mesić, Mate Granić i drugi. Mesić i Granić su generali bojnici – objašnjava Agotić.

– Sanader je dobio počasni čin kad su svi dobivali, čin se dobivao ovisno o funkciji, neki su dobili generalski, neki pukovnički. Znam da su Manolić, Gregorić, Mesić, Šeks i drugi dobili činove. Mi iz aktivnog sastava HV-a maknuli smo se od toga – dodaje general Tus.

Tuđmanov savjetnik za unutarnju politiku Ivić Pašalić sjeća se dodjele počasnih činova.

– Počasni činovi dijeljeni su poslije Oluje, prvom pravom prigodom, mislim da je to bilo u povodu Dana državnosti 30. svibnja 1996. Ja sam odbio počasni čin jer mi se to učinilo neprimjerenim – izjavio je Pašalić.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, sjeća se kad je Sanader dobio počasni čin pukovnika.

– Sanader je dobio čin pukovnika HV-a u onoj velikoj skupini koja je imenovana nakon Oluje. Koliko je meni poznato, on je nešto malo sudjelovao u pregovorima o zarobljenicima 1991. U toj skupini imenovanih bili su i Budiša, koji ima čin bojnika, te Šeks, koji ima čina generala. Mislim da je imenovan čak i Račan. Ministarstvo vanjskih poslova s tim nema nikakve veze – kaže Mate Granić.

Slikar Antun Mateš jako je iznenađen Sanaderovom porukom.

– Njegova je izjava uvreda domovini i svim ljudima koji su se stvarno borili. Ako je on nešto branio, onda je branio svoj džep. Na desetoj obljetnici naše postrojbe, 2001. u Gavelli, bio je i Ivo Sanader. Članovi postrojbe su časni ljudi. Nismo mi bili djelatna vojska niti smo dobivali činove – izjavio je slikar Antun Mateš.

Zanimljivo je da u MORH-u uopće nemaju evidenciju o pukovniku Ivi Sanaderu. Na upit kojoj je postrojbi Sanader pripadao, kad se uključio u rat, koliko je vremena u njemu proveo, kako je tekao njegov ratni put, ima li spomenicu ili neko odlikovanje te kad je dobio čin pukovnika – MORH-ova služba za informiranje je odgovorila:

"Vezano za vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako u evidenciji Personalne službe Ministarstva obrane nema navedenog imena i prezimena".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?