Žarko Puhovski:

Puhovski: Za Sanadera je Bebić mogao jamčiti samo nakon ostavke

'bebic_pxl_unu_151011'
Foto: ''
1/3
18.10.2011.
u 10:30

"Bebić kao šef parlamenta, bez obzira na to što je prijatelj bivšeg premijera, ne može se ponašati kao privatna osoba"

Luka Bebić aktualni je predsjednik Sabora, bez obzira na to što se parlament raspušta za koji dan, te se nameće pitanje je li opravdano da je on kao predsjednik tog tijela voljan svojom imovinom jamčiti za izlazak iz zatvora Ivi Sanaderu koji je optužen za ratno profiterstvo i osumnjičen za niz drugih kaznenih djela teških 100 milijuna kuna.

Odluka na kraju mandata


Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Bebić prvo morao dati ostavku na mjesto šefa Sabora, a tek onda jamčiti za Ivu Sanadera.

– On je druga osoba u državi i, da se nešto dogodi predsjedniku Josipoviću, bio bi šef države. S te je pozicije njegova želja za jamčenjem optuženom za kazneno djelo uplitanje u rad pravosuđa! – uvjeren je Puhovski. Bebić kao predsjednik Sabora, nastavio je, ne može nastupati kao privatna osoba bez obzira na to što je osobni prijatelj bivšeg premijera koji će još barem dva mjeseca provesti iza remetinečkih rešetaka.

– Sanader je bježao od pravosuđa, osumnjičen je za niz kaznenih djela, a predsjednik najvišeg predstavničkog tijela svojom bi imovinom jamčio za njegov izlazak iz pritvora – ne može vjerovati Puhovski. To je po njemu i izravni pritisak na pravosuđe s obzirom na to da je riječ o drugom čovjeku u državi. Odvjetnik Veljko Miljević pak naglašava da s pravnog aspekta Luki Bebiću, kao šefu Sabora, ništa ne stoji na putu da svojom imovinom jamči za Sanadera.

Međutim, s obzirom na to da je Bebić, objašnjava Miljević, čelni čovjek predstavničke vlasti i neposredni predstavnik građana, smatra da nije uputno jamčiti za čovjeka koji je optužen za kazneno djelo.

– Pitanje je bi li se šef Sabora na to odlučio da je na sredini, a ne na samom kraju mandata – zaključio je Miljević. Bivša ustavna sutkinja Agata Račan objašnjava da je Bebićev potez, s pozicije šefa Sabora, nesumnjivo presedan koji otvara razna pitanja.

– Kad se gleda privatni aspekt, Bebić i Sanader očito su prijatelji i jamčiti svojom imovinom za prijatelja nije sporno. Kada je riječ o Bebićevoj javnoj funkciji, to je druga priča, ali tu je očito prevladalo to što se Sabor vrlo brzo raspušta – komentirala je A. Račan. Objašnjava da je, gledajući iz kuta presumpcije nevinosti, svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, pa tako i Sanader, ali ipak smatra da se u Bebićevu prijateljstvu sa Sanaderom previše premrežila privatna, odnosno prijateljska sfera s onom javnom i da je to i Bebiću, očito, sada bilo nemoguće razdvojiti.

Osim što Bebiću ni jedan zakon ili pak pravilnik ne zabranjuje da jamči svojom imovinom optuženiku za kriminal, on je odgovoran isključivo biračima, odnosno parlamentarnoj većini. U HDZ-u jučer službeno nisu željeli komentirati potez šefa Sabora ni zastupnika Rošina i Zubovića, ali su zato u neslužbenim razgovorima bili vrlo pričljivi. Visoki izvor iz HDZ-a tako kaže da se Bebić spremnošću da jamči za njegov izlazak iz pritvora zapravo odužuje prijatelju Sanaderu koji ga je bez ikakvih zasluga postavio za šefa Sabora.

Otkud im toliki novac

– Bebić nije mogao ni sanjati da bi mogao postati predsjednik parlamenta i, što god napravio, nikada se Sanaderu neće moći odužiti. Slična je stvar i s Rošinom, koji je drag čovjek, i sa Zubovićem, koji s politikom nisu imali veze, a Sanader ih je stavio na liste i otvorio im put u Sabor. Drugi su godinama u HDZ-u radili i derali cipele za razliku od njih – ogorčen je naš izvor.

Sve se svodi na to, nastavio je, da se trojica prijatelja oduže Sanaderu za ono što su nezasluženo od njega dobili. Taj izvor tvrdi kako su u HDZ-u šokirani da je netko voljan pomoći čovjeku koji je htio izvršiti puč u stranci i koji je optužen za čitav niz kaznenih djela.

– Sada se su se otvorila i pitanja otkud toj ekipi novac za pomoć Sanaderu, ali i koji još interesi, osim revanširanja, stoje iza toga – prepričava nam naš izvor. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jučer je izbjegla novinare i mogućnost da odgovori na pitanja o tim jamčevinama, a iz Ureda predsjednika RH poručili su pak da Ivo Josipović, zbog obveza u Splitu, nije mogao komentirati potez šefa Sabora Luke Bebića.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije